Skriv artiklar och reportage
Key Info:
Info
Affärsidé:
Att skriva intressanta artiklar, reportage m.m. och sälja dem till tidningar och tidskrifter som köper frilansmaterial.
Tillstånd: inget tillstånd krävs
Åldersgräns: ingen
Hur kommer du igång?
Ett bra sätt att lära sig skriva är att läsa hur andra gör och så småningom hitta sin egen stil. Läs tidningar och fundera över vad artiklar handlar om. Studera hur andra skribenter skriver och uttalar sig och vilka rubriker som lockar dig att läsa och varför? Var så originell du kan, men låt dig inspireras av allt och alla! Ett levande intresse för världen omkring dig är din viktigaste utgångspunkt. Håll utkik efter originella människor och ovanliga händelser. Ha alltid anteckningsboken till hands. Träna upp dig i att bli en bra lyssnare, och kom ihåg det du hör eller skriv ner det.
Att hitta på ett säljande ämne
Idéerna kommer inte seglande, det krävs en aktiv insats från din sida. Du måste vara klar över vilket syfte dina artiklar ska ha: att informera, att debattera eller att underhålla? Det är också viktigt att du skiljer på faktatexter som exempelvis nyhetsartiklar och notiser, eller åsiktstexter som debattartiklar, insändare och krönikor. Det är mycket du kan skriva om. Beskriv saker, människor och orter du känner väl. Har du någon favorithobby, någon speciell erfarenhet eller kunskap? Kanske är du reseentusiast som gärna noterar speciella upplevelser när du är ute och åker. Är du en djurälskare med ett mycket ovanligt husdjur – skriv om det. Historier ur verkligheten och noveller är populära i veckopressen. Känner du till ovanliga människor med ovanliga förmågor? Kan du ge goda råd? Fundera ut vad som kan vara intressant att berätta om, och rikta dig mot just den marknad där du har störst möjlighet att bli antagen. Artiklarna ska vara korta, intressanta och korrekta.
Till vem säljer du?
Innan du sänder in materialet bör du undersöka vilka publikationer som kan tänkas vara intresserade av den typ av material du skriver och som brukar köpa artiklar av frilansare. Kolla på internet och på bibliotekets tidnings- och tidskriftshyllor, och gör upp en lista över tänkbara publikationer. Satsa inte bara på rikspressen – det finns mängder av medier som ropar efter material – lokaltidningar, facktidskrifter och magasin av olika slag. Du kommer att bli överraskad över hur många möjligheter det finns på den här marknaden, både när det gäller dags- och veckopress. På internet hittar du också en del webbsidor där frilansjournalister och andra som tycker om att skriva, kan hitta jobb. Kort, nyhetsmässigt material med lokal anknytning är alltid intressant för lokala medier. Satsa på arbetsgivare som ligger inom ett område som du själv är intresserad av. Vissa redaktörer uppmuntrar sina läsare att skriva insändare eller läsarinlägg i bestämda ämnen. Kontakta alltid ansvarig redaktör innan du skickar en artikel. Oavsett tidning, bör du alltid vinkla ditt material enligt redaktörernas önskemål. Det bästa sättet att lära sig redaktörens hållning är naturligtvis att studera redan publicerade artiklar. Tycker du att säljmomentet är besvärligt och tidskrävande kan du kontakta någon pressagentur som fungerar som förmedling mellan frilansare och media, det vill säga säljer dina färdiga texter mot provision. Organisera allt material i pärmar och se till att du har full översikt över vilka texter du har skickat till vem.
Detta behöver du:
• ett rum eller ett ställe där du kan skriva
• dator med tillgång till internet och skrivare
• ord- och synonymordbok, samt aktuella uppslagsböcker i olika ämnen
• inspelningsband, om du ska intervjua folk
Så mycket tjänar du?
Ditt honorar är i första hand beroende på storleken på artikeln och tidningens upplaga. När du har etablerat ett samarbete med några tidningar och skaffat permanenta uppdragsgivare kan ditt skrivande bli ett lönsamt extrajobb där du tjänar flera tusen kronor i månaden.