Gräsklippning och snöskottning
Key Info:

Istället för att vänta på ett tråkigt och kanske dåligt betalt sommarjobb kan du skaffa dig ett arbete redan på våren. Det här är en idé för dig som tycker om ett fritt och rörligt arbete. Och kanske en sista chans för din granne, som inte har lust att klippa gräset just idag, men som är i starkt behov av att få gräset klippt.
Info
Affärsidé:
Att hjälpa folk med gräsklippning på sommaren och snöskottning under vintern.
Tillstånd: inget tillstånd krävs
Åldersgräns: ingen
Gräsklippning
En välfungerande gräsklippare är ett måste eftersom den effektiviserar arbetet och gör att du hinner med fler kunder. Skaffa en maskin som är bekväm att arbeta med, enkel att styra
och underhålla, men ger bra resultat och klarar högt och tätt gräs. Själva klipptekniken är enkel att lära sig och det enda du bör tänka på är att anpassa klipphöjden rätt, så att du inte klipper mer än en tredjedel av grässtråets höjd åt gången.
Under den första delen av säsongen växer gräsmattan mest och då bör den klippas med jämna mellanrum. Efter sommarmånaderna växer den mer igen, för att sedan reduceras under hösten, och slutligen avta helt när frosten kommer. Tycker du att det är tråkigt att jobba ensam, kan du samla ihop ett gäng så att ni kan söka jobb tillsammans. Är du tillräckligt duktig kan du erbjuda komplett trädgårdsskötsel, exempelvis att räfsa höstlöv, klippa och beskära träd, samt laga och måla staket som är i dåligt skick.
Snöskottning
Snöskottning är aktuellt från november till mars. Till mindre garageuppfarter eller entréer kan du kanske använda en snöskyffel eller snösläde, men för att kunna klara stora ytor och snödjup bör du köpa en ny eller begagnad snöslunga. En snöslunga är en maskin som matar in och slungar ut stora mängder snö per minut och gör ditt arbete enklare och mycket snabbare. Snöröjningen sker snarast efter snöfall, helst på morgonen om det har snöat på natten. Håll koll på hur behovet av snöröjningen utvecklas och var beredd på att rycka in om det snöar på natten. Lägg den bort skyfflade snön på lämpliga gräsytor eller annan bestämd plats.
Marknadsföring
När husvagnsfolket står och putsar som bäst och seglarna åker ut till havet och sätter sina skutor i sjön, då börjar dina marknadsföringsaktiviteter.
Bestäm i vilken omfattning du ska jobba, antingen som helgarbetare eller under hela sommar- eller vinterlovet. Som alltid när det gäller säsongarbete gäller det att vara ute i god tid. Starta i februari med att gå runt en dag eller två och dela ut reklamblad till dina grannar som bor i villor, parhus och liknande. Det finns säkert en hel del människor som behöver hjälp, exempelvis äldre eller sjuka som bor i villa eller radhus, men som inte längre orkar klippa gräset eller skotta snö själva. Skriv ner vad du kan göra för dem, ditt telefonnummer och hur mycket du vill ha i timmen eller per kvadratmeter gräsmatta.
Annonsera i lokalpressen, på äldre träffpunkter och pensionärsföreningar. Sätt upp annonser på anslagstavlor som finns exempelvis i stora varuhus, mataffärer och bostadsområden.
Reklam gör det lättare att få nya kunder, men glöm inte, det enklaste och effektivaste sättet att skaffa trogna kunder är att göra ett bra jobb och ställa upp när kunderna behöver hjälp.
Detta behöver du:
• Gräsklippare eller snöslunga
• Bra skor, stövlar, kläder
• Visitkort och affischer
Så mycket tjänar du?
Fundera i förväg ut ett fast pris för gräsklippning beroende på storlek och gräsytans skick. För en normalstor gräsmatta på 200–400 kvm som tar ca 1 timme att klippa tar du mellan 100-200 kronor, beroende på tomtens läge och om det klippta gräset ska ligga kvar eller ska flyttas bort.
Snöröjningen är en chanstagning och beror på hur mycket snö det kommer. Du startar vid 10-15 cm snö och kostnaden för ett snöröjningstillfälle beror på snödjupet och områdets storlek.
Om du köper en gräsklippare eller snöslunga bör du först göra en kalkyl över hur lång tid det kan ta för dig att tjäna in investeringskostnaderna. Först efter det att du tjänat in dem börjar du på allvar att tjäna pengar.