Arrangera en konsert
Info
Affärsidé:
Att samla in unga osignade demoband och soloartister, och arrangera en konsert för publik som gillar att lyssna på framtidens superstjärnor.
Tillstånd: krävs från polisen
Åldersgräns: ingen
Innehållet
Redan på idéstadiet bör du planera konsertens längd, hur många som ska uppträda och vilken musikstil det gäller. Kontakta demoband direkt eller gå till musikföreningar, musikskolor och prata med musiklärare för att få kontakt med unga spelhungriga musiker. Plocka ihop alla tillgängliga unga band och solosångare som har en repertoar och vill uppträda live.
Planera programmet för kvällen, vilka band som ska spela, när de ska spela och vilka kringaktiviteter som ska hållas. Skriv ner en checklista och deadlines med allt som behöver ordnas och vem i ditt gäng som ansvarar för respektive uppgift.
Leta upp en ljudansvarig som ska se till att utrustningen fungerar och låter rätt under konserten. Räkna med 5-10 gratisbiljetter för varje band som uppträder.
Lokalen
Försök ordna en lokal som passar ändamålet; en för stor lokal känns ofta tom och en för liten gör att folk inte får plats och det blir trångt och ibland farligt. Börja med att fundera ut hur många besökare som skulle kunna tänkas gå på konserten. Ordna med folk som ska sköta verksamheten på plats under kvällen och efter konserten, det vill säga ta hand om scenen, serveringen, biljetterna, växelkassan, garderoben och städningen. Planera vad du behöver köpa in till serveringen, till exempel godis, drycker, snacks, tallrikar och glas.
Sälj biljetter på förhand så att du får en bild av hur många som kommer och hur mycket snacks och drycker du ska köpa.
Skaffa tillstånd från polisen om det behövs. Rockkonserter kan betyda oväsen för en del, så be om lov innan du sätter i gång.
Marknadsföring
För att nå ut till din målgrupp bör du ha reklam på både din egen och andra skolor, samt marknadsföra evenemanget i samband med andra ungdomsarrangemang.
Sätt upp reklamplakat på ställen där ungdomar hänger och andra platser som syns och som är anvisade för reklam. Fixa en snygg logga och ta fram planscher, biljetter och en grafisk profil. Kolla var man kan sätta upp affischer, placera flyers och sälja biljetter. Fråga i skolan om de kan stödja ditt projekt genom att låta dig använda skolans kopiator?
Är det någon vars föräldrar jobbar på ett företag som skulle kunna tänka sig att sponsra med pengar, mat, t-shirts, ja, nästan vad som helst? Eller någon som känner någon journalist från lokalpressen – som kanske kunde skriva några rader om konserten?
Detta behöver du:
• Medhjälpare
• Artister
• Inspelningslokal
• Tillstånd från polisen + eventuellt vakter
• Affischer, reklamblad och biljetter
Så mycket tjänar du?
Intäkterna kommer från biljett- och kringförsäljning. Biljettpriset kan ligga mellan 40–100 kronor, beroende på vem som spelar och dina utgifter. Är det en större konsert måste du nog betala ljudteknikern minst 500 kronor samt en hel del för reklam.
Att hyra en lokal är inte billigt, men du kan försöka undvika den kostnaden genom att jobba ihop med någon förening eller ungdomsklubb och använda deras lokal fritt – genom att låta dem sköta och ta intäkterna från serveringen i baren under konserten.
På de flesta skolor finns lokaler som går att hyra – ring fritidskontoret i din kommun och fråga om lämpliga lokaler och vilka taxor som gäller.
Om du har konserten på en restaurang eller klubb, kan du fråga om du inte kan få låna lokalen gratis mot att man drar dit ungdomar.
Konsertbudget
Exempel på konsertbudget med fem demoband som spelar live:
Kostnader: Lokalhyra 1 000 kr, Ljud- och ljusanläggning + tekniker 1 000 kr
Inköp av mat och dricka 1 500 kr
Inköp av tallrikar och glas 200 kr
Affischer, biljetter, tryck 200 kr
Övrigt 500 kr
Summa kostnader: 4 400 kr
Intäkter:
Biljettförsäljning: 100 personer x 60 kr = 6 000 kr
Servering: 100 personer x 30 kr = 3 000 kr
Summa intäkter: 9 000 kr
Vinst: 9 000 kr – 4 400 kr 4 600 kr
Tips
På www.mais.se hittar du allt du måste veta som konsertarrangör; vad man ska tänka på, budgetmallar, checklistor med mera.