Utnyttja din symaskin

Key Info:

Liten
Image Two

Har du tillgång till en symaskin och tycker det är kul att använda den? Då är det är dags att utveckla verksamheten! Det finns så mycket du kan sy som du både kan spara och tjäna pengar på.

Info

Affärsidé:

Skapa personliga plagg, och sälja dem till grannar, bekanta, föreningar, skolor och andra.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: ingen

Att komma igång

Innan du börjar måste du se till att du har grundläggande sömnadskunskaper. Och det är ingen konst i sig. Med ett bra mönster och en enkel sömnadsbeskrivning kan alla lära sig att sy. Är du nybörjare finns både kurser och böcker där du lär dig hur du väljer mönster, lägger det på tyg och klipper till och markerar.

Och du behöver inte ha den senaste och dyraste syutrustningen med avancerad automatik för att kunna skapa fina plagg. Även en äldre symaskinmodell av trampmodell har många möjligheter, det gäller bara att utnyttja maskinens många finesser. Prova dig fram!

Sy till dig själv!

Med hjälp av dekorband, paljetter, applikationer och andra detaljer, kan du enkelt pigga upp dina gamla nötta jeans eller få en trist tröja att bli spännande igen. Genom att sy till dig själv sparar du pengar och får kläder som verkligen passar, sitter skönt och som framhäver just din personlighet och stil. Du blir också en vandrande reklampelare för dina sömnadskunskaper!

Sy till barn!

Att sy en garderob för småfolket är väl det gulligaste du kan göra? Och det finns knappast något mer lönande. Att köpa barnkläder kostar mycket pengar och ungarna växer ur dem fort. Förutom att sy kläder kan du också tillverka mjuka föremål, som exempelvis babysovsäckar, indiantält, skolväskor eller utflyktsväskor. Ofta kan du med lätthet åstadkomma precis samma prylar som finns i affärerna, men till halva priset.

Det är dock viktigt att tänka på hållbarhet och säkerhet när det gäller barnkläder och barnleksaker, speciellt när det handlar om mindre barn eller bebisar. Ärmar, ben, öron och andra detaljer måste sys fast ordentligt och stadigt, så att busiga barnfingrar inte har någon möjlighet att dra loss dem.

Sy för hemmet!

Har du någon gång tänkt på hur mycket textilier det finns i ditt och andras hem. Det finns massor av dekorativa och praktiska saker som du själv kan sy till ditt hem. Små ting som ger hemmet trivsel och karaktär. Det är inte bara gardiner, mattor och sängöverkast man syr. Du kan sy allt från stora pösiga sittdynor till små färgglada kuddar och servettväskor.

Var inte rädd för att experimentera. Låna några böcker som ger sytips om heminredning och förslag på lättsydda och användbara ting som lyfter hemmet.

Hur säljer du?

Som liten aktör och nybörjare i sömnadsbranschen bygger du upp din verksamhet i långsam takt. Satsa aldrig på större kvantiteter innan du lär dig sälja. Lämna infoblad på alla tillgängliga ställen, till exempel i mataffären, på lekstugor och barnavårdcentraler. Sätt in en radannons i lokaltidningen, det brukar inte kosta särskilt mycket. Sälj dina prylar på loppmarknader och basarer.

Detta behöver du:

• grundläggande kunskaper om sömnadstekniker

• Symaskin med tillbehör

• Sömnadsmaterial

Så mycket tjänar du?

Lönar det sig att sy? Ja, om du är kreativ och hittar bra tyger till vettiga priser.

Låt oss ta ett exempel. Tillverkning av 60 prydnadskuddar för hemmet: Idén är att tillverka och sälja fina kuddar i olika storlekar och modeller.

Materialval, kostnad: 60 innerkuddar

30 kuddar (30x30 cm), 20 kr/st = 600 kr

30 kuddar (40x40 cm), 25 kr/st = 750 kr

tyg 1 kvm tyg = 2 kuddar

60 kuddar = 30 m tyg x 50 kr/m = 1 500 kr

Summa kostnad = 2 850 kr

Tillverkningspris per kudde = 20 kr (innerkudde) + 25 kr (tyg) = 45 kr

Intäkter: Försäljningspris: 90 kr/kudde = 60 x 90 = 5 400 kr

Vinst: 5 400 kr – 2 850 kr = 2 550 kr

Spara pengar själv!

Glöm dyra nyinköpta presenter till vänner och bekanta! Genom att sy och ge bort egentillverkade presenter kan du spara många slantar.


Features

Location:

Våra partners

         cropped cropped Dragan 1 2048x1211                 tipsom.se 

       image               logo_1.jpg