Kalaskläder

Key Info:

Liten
Image Two

Att sy roliga kalaskläder är inte så knepigt som det kan verka. Med enkel utrustning, lite fantasi och idéer kan du själv tillverka stilfulla kostymer till sagofigurer, djur, clowner och mycket annat.

Info

Allt som krävs för att sätta i gång är en symaskin, att du är sömnadsintresserad och en inspirationskälla att ösa ur.

Affärsidé:

Att skapa och tillverka egna hemsydda kalaskläder, och sälja eller hyra ut dem till kalas och maskerader.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: ingen

Att komma igång

Det behövs inga dyra och exklusiva kalasdräkter för att barnen ska känna sig härligt utklädda. Men också en enkel dräkt kan vara svår att sy om man inte vet hur man ska använda nål och tråd. Därför är sömnadskunskaper en förutsättning för att det här ska fungera.

Du kan starta din business med enkla medel. De flesta kostymer kan du tillverka av material som är billiga att skaffa eller av sådant som andra inte ens vill ha, till exempel utsorterade kläder, tygbitar, filtar, band eller sängöverkast.

Fråga hemma om du kan få ett slitet lakan eller någon gammal gardin som du kan klippa sönder. Med hjälp av roliga detaljer och färger kan du sedan förvandla ett vanligt klädesplagg till något helt nytt i en handvändning. Det kan vara pärlor, band, knappar, fjädrar – ja, vad som helst.

Inspiration till dina kostymer kan du inhämta från barnfilmer, handböcker om kalasklädsel och sagoböcker, samt affärer som säljer kalastillbehör.

Så gör du dina plagg

Samla ihop allt du behöver innan du börjar tillverka dina kostymer. Bestäm dig för några vanliga storlekar och välj ut de teman och dräkter som är populära och lätta att tillverka. Det kan vara allt från cowboys och riddare till kaniner och pepparkaksgubbar. Men se till att du har klara mönster och steg-för-steg-beskrivningar till dräkterna innan du börjar sy.

I de flesta dräkter ingår tröja, byxa och huva, men det kan också vara en enkel tunika som du syr av ett enda tygstycke, till exempel en riddarmantel eller tigerdräkt. Av grunddelarna, tröja, byxa och huva, kan du sedan göra nästan vad som helst. Sätt nalleöron på huvan, dekorera med fransar eller gör en svans av en bit skumgummi som du klär med filt eller tyg och syr fast.

Kombinera och hitta på egna spännande maskeraddräkter. Och glöm inte att dina kostymer ska sitta bra och vara bekväma att röra sig i.

Marknadsföring

En liten artikel om dig och din ”kalasklädverkstad” i lokaltidningen kan betyda mycket i etableringsfasen. Skicka en kort beskrivning av det du gör till lokaltidningens redaktion. Nyetableringar och driftiga ungdomar är det populärt att skriva om i lokaltidningen, oavsett hur liten verksamheten är.

Berätta för alla du känner eller kommer i kontakt med om din verksamhet så att ett rykte börjar spridas. Sätt upp affischer på dagis, fritidshem och på lågstadiet. Skaffa tillstånd av personalen på biblioteket för att få låna en hörna där du kan ställa ut några av dina plagg.

Ta kontakt med rektorer och fritidsansvariga på olika skolor och hör om de vill hyra dina kläder under vissa speciella festdagar.

Starta en webbsida där du annonserar ut dina tjänster och visar upp exempel på kostymer.

På många håll finns teaterföreningar som har hand om barn- och familjeförställningar, skolteater, ungdomsteater och vuxenteater i kommunen. Ring och fråga om de vill ha roliga kalaskläder till rimliga priser.

Var finns dina kunder?

De flesta barn älskar att klä ut sig och gå på maskerad. Men många heltidsarbetande föräldrar hinner varken handla eller göra kalaskläder själva. Nu kan de andas ut – du kan uppfylla alla barnens önskemål!

Dina kunder är framför allt de föräldrar vars barn ska gå på festerna, men också alla andra som arrangerar fest och kalas för barn: skolan, teatrar och andra kalasanordnare.

Detta behöver du:

• Idéer och skisser till dräkterna

• Arbetsbord, material, symaskin med sytillbehör

Så mycket tjänar du?

Du har inga stora kostnader och kan erbjuda bättre priser än affärerna. Blir dina kalaskläder populära får du vara noga med att inte ta fler ordrar än du hinner leverera. Lämpliga försäljningspriser kan vara 150-250 kronor per kostym, beroende på utgifter och materialåtgång, och ca 50-100 kronor per dräkt som hyrs ut. Sänk dina utgifter ytterligare genom att använda material som redan finns hemma. Eller varför inte önska ett stycke tyg i födelsedagspresent eller julklapp?


Features

Location:

Våra partners

         cropped cropped Dragan 1 2048x1211                 tipsom.se 

       image               logo_1.jpg