Ungdomsdisco
Info
Affärsidé:
Arrangera discon för ungdomar där de kan träffas, dansa och ha kul.
Tillstånd: polisen/inget i skolan
Åldersgräns: ingen
Discolokal
För att vara säker på att få tag i en bra lokal måste du vara ute i god tid. Till discot passar både skolfoajén och föreningens matsal som festlokaler. Hör dig för hos vuxna om tips. Kom ihåg att en discolokal kan se trist ut på dagen, men ändå bli stämningsfull och inbjudande på kvällen. Dansgolvet behöver inte vara stort – det finns inget ödsligare än när många dansar och stället ändå känns tomt.
När du har hittat en lokal ska du naturligtvis gå dit och inspektera. Det finns en del att tänka på: Finns det högtalare i lokalen? Hur många får man vara därinne? Hur länge får man stanna? Var kan man sälja fika? Hur lång tid i förväg kan du få komma dit med utrustning, läsk och andra grejor för att ställa i ordning lokalen? Kanske ska du genomföra evenemanget med en eller flera kompisar?
Förberedelse
Planera i god tid. Skriv listor, handla allt i förväg, och spela in musik.
Belysningen ska vara dämpad och gärna färgad. Byt ut några vanliga glödlampor mot färgade lampor i rött, blått, gult och grönt. Dekorera gärna, men det är viktigt att det inte finns några inslag som påminner om barnkalasens tid som ungdomarna tycker är pinsamma. Använd i stället självlysande stjärnor som lyser i mörkret och ljusslingor i taket eller på väggarna.
Bra musik är ändå viktigast av allt! Spela in skivor med favoritlåtar i förväg, men tänk på att blanda så att det inte bara bli dina egna favoriter. Planera vem som tar hand om biljetterna, inträdet och garderoben. Försök se till att ett kök med all utrustning finns till ditt förfogande. Tveka inte att be någon vuxen att hjälpa till med att exempelvis köra läsk eller något annat som är tungt att bära.
Marknadsföring
Annonsera på skolorna i din region och försök få snacket att börja gå. Gör reklam i skol- och lokaltidningar. Tryck eller skriv ut affischer och sätt upp på ställen där ungdomar träffas, till exempel utanför idrottsföreningens klubblokal. Fråga lokala handlare om de vill ställa upp med priser som du kan lotta ut. Som motprestation får handlaren sin logga på affischen.
Detta behöver du:
• Musikanläggning och skivor
• Biljetter, affischer
• Snacks, läsk, godis, skålar, plastmuggar, servetter
• Eventuella vakter
Discot kan börja!
Ett lyckat disco är när många dansar och det kommer ungefär lika många tjejer som killar. Blanda gamla favoriter med nya hits och givetvis lugna låtar som går att dansa tryckare till.
Fixa en fikahörna där man kan köpa läsk, godis, chips och popcorn till låga priser. Tänk dock på att det blir vansinnigt skräpigt om folk äter chips, och att det då måste städas rejält efter festen.
För att få fart på dansen kan du arrangera en danstävling med ett pris, till exempel en biobiljett eller en påse godis.
Föräldrar är naturligtvis också välkomna att titta förbi under kvällen. Men vuxna får inte vara med på själva discot, det skulle vara pinsamt om de stod och glodde på sina ungar när de dansar.
Hyr mycket tjänar du?
Du tjänar pengar på fikaförsäljning och inträde. Du måste betala hyra för lokal, inköp av fika och marknadsföring.
Budgetexempel vid 70 personer:
Intäkter:
Inträde: 30 kr x 70 p = 2 100 kronor
Fikaförsäljning: 20 kr x 70 p = 1 400 kronor
Summa = 3 500 kronor
Kostnader:
Fikainköp 500 kronor
Lokalhyra 800 kronor
Marknadsföring 500 kronor
Summa = 1 800 kronor
Vinst: 3 500 – 1 800 = 1 700 kronor
Utveckla
Har du möjlighet att regelbundet hyra en lokal? Om du kan arrangera disco varje helg eller sista fredagen i månaden, kan det bli lättare att få folk att komma. Du kan också förbättra din verksamhet efter hand genom att till exempel sätta ett spännande tema på discot, bjuda in en gäst, ha dj tävling eller livemusik. Det blir också lättare att räkna ut hur mycket pengar du kan tjäna och hur mycket du kan lägga ut för att dra folk efter ett par gånger.