Korvgubbe

Key Info:

Liten
Image Two

Att sälja varmkorv på sommaren vid något strategiskt ställe kan vara en lönsam extrasyssla. En korv är ju jättebra när man är hungrig och snabbt vill ha något.

Details

Affärsidé:

Jobba som korvgubbe på gator, och sälja goda varmkorvar till alla hungriga korvälskare.

Tillstånd: polisen/miljöförvaltningen

Åldersgräns: rek från 16 år

Så gör du

Du behöver inte vara någon korvspecialist för att laga korvar. Allt som behövs är en elplatta, en gryta och lite vatten, senap och ketchup, och möjligen lite curry eller rostad lök och några pepparkorn om du vill lyxa till det. Försäkra dig om, innan du väljer ut en plats att stå på, att det finns ett eluttag i närheten. Kolla hur andra gatuförsäljare får tag i elström och vart kablarna går. Ta reda på vem man kontaktar för att få el till sitt korvstånd.

Tillagningen är väldigt enkel. Koka upp vatten, dra kastrullen av plattan, och lägg i korven. Låt den ligga i ca 5 min beroende på tjocklek, sen är korven färdig att servera. Detta är den enkla korvtillverkningen – varianten utan större risk. Har du lyckats hitta en perfekt försäljningsplats med mycket folk, kan du givetvis investera lite mer i din korvverksamhet genom att hyra en kombinerad kyl- och korvvagn för några hundringar per dag, och producera mer korv till fler kunder.

Välj ut en eller flera korvsorter att sälja och de tillbehör som passar bäst. Köp inte mer än du tror att du kan sälja. Det går alltid att gå till någon närliggande affär och fylla på om det skulle ta slut.

Gör det lite festligare genom att spela musik på en bärbar cd-spelare – alla blir glada av musik, och när man är glad har man lättare för att fatta ett köpbeslut. När det är mycket folk och mer intensiv försäljning kan du stå tillsammans med en kompis. Du sköter serveringen och han/hon hjälper till med att ta betalt och fyller på korvar, korvbröd, ketchup, senap och dricka.

Kunder

Sommaren är ett gyllene tillfälle för korvförsäljning. Oavsett om du säljer korv på gatan, utanför varuhus eller vid fotbollsplanen, går varmkorv alltid hem. Andra förslag på bra försäljningsplatser är i parker, längs promenadvägar, på invigningar och andra utomhusfester.

Hungriga korvälskare finns överallt. Har du någon skola i närområdet så har du en bra möjlighet att sälja till de mest pålitliga korvkunderna, nämligen barn och ungdomar. Men tänk då på att du inte får ställa dig på skolgården eller för nära skolgrindarna. Var smart och hitta ett ställe på en närliggande gata som ungdomarna passerar på vägen hem.

Detta behöver du:

• Korvvagn, tillgång till el eller gas och vatten

• Tak eller parasoll

• Korv, korvbröd, läsk, servetter och tillbehör såsom senap och ketchup

• Försäljningstillstånd

Så mycket tjänar du?

Ett räkneexempel:

Kostnader: Antag att korvarna du köper kostar 3 kronor per styck och brödet kostar 1 krona per styck. Läsken köper du hos en grossist för 4 kronor burken. Lägg till en liten slant för ketchup, senap och rostad lök per korv, låt oss säga 50 öre per såld korv.

Intäkter: Du säljer korvarna för 15 kronor och läsken för 8 kronor. Antag också att du en normaldag säljer 50 korvar och 50 läsk. Säg att du jobbar 2 månader och att 20 dagar försvinner på grund av regn. Då blir det kvar 40 arbetsdagar. Om du säljer 50 korvar och 50 läsk per dag i genomsnitt, ser kalkylen ut så här:

Intäkter:

Korvförsäljning: = 40 dagar x 750 kr 50 korv x 15 kr) = 30 000 kr

Läskförsäljning: 40 dagar x 400 kr (50 läsk x 8 kr) = 16 000 kr

Intäkter summa: = 46 000 kr

Kostnader:

Kostnad för korv: 40 dagar x 150 kr (50 korvar x 3 kr) = 6 000 kr

Kostnad för läsk: 40 dagar x 200 kr (50 läsk x 4 kr) = 8 000 kr

Kostnad för korvbröd: 40 dagar x 50 kr (50 korvbröd x 1 kr) = 2 000 kr

Kostnad för tillbehör: 40 dagar x 25 kr (50 korvar x 0,50 kr) = 1 000 kr

Kostnad för muggar, servetter: 300 kronor/månad = 300 kr x 2månader = 600 kr

Tillstånd ca 800 kr/månad: = 800 kr x 2 månader = 1 600 kr

Total kostnad = 19 200 kr

Vinst: 46 000 – 19 200 kr = 26 800 kr eller 13 400 kr/månad

Ska du hyra en riktig korvvagn måste du vara beredd att investera lite mer pengar. Risken blir högre, men kalkylen blir sannolikt också bättre. Så om du bara tror att du har tillräckligt med kunder kan det vara lönsamt, men om du inte kan hitta tillräckligt med kunder så är det bättre att bara använda dig av en kokplatta.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo