Självförsvarskurser
Info
Affärsidé:
Skräddarsy självförsvarskurser till vanligt folk genom att sätta ihop ett eget träningsprogram.
Tillstånd: Inget tillstånd krävs
Åldersgräns: rek från 16 år
Vilken kampsport?
Det finns många varianter att välja bland; karate, jiujitsu, capoeira, taekwondo, aikido med flera. Frågan är vilken stil som passar just dig. Du utdelar inga bälten, graderingar eller diplom. Man behöver inga särskilda kläder eller skor och man lär sig inga spektakulära Bruce Lee sparkar. Du erbjuder enkla kurser i självförsvar för vanliga motionärer.
Så gör du
Studera användbara försvarsövningar och plocka fram några enkla men effektiva tekniker från den kampsport du tränar själv. Det kan till exempel handla om en serie tekniker för att göra sig fri eller blockeringar som inte kräver råstyrka och som de flesta klarar av. Dina kunder ska inte vara tvungna att vara i kanonform för att klara av övningarna.
Olika personer kan vilja ha olika träning och din uppgift är att variera träningen så att den kan passa alla deltagare. Ibland prioriterar du teknik framför styrka och ibland kör du intensivare program med mer explosiva övningar. Inled alltid träningen med uppvärmning. Först när alla har blivit ordentligt varma kan du övergå till själva teknikerna.
Målen för kurserna kan vara variera, men ett vanligt mål kan vara att dina elever ska känna sig säkrare, få bättre självförtroende och kunna försvara sig mot lättare överfall när de går ut. Kontakta din klubb för att ta reda på hur man blir instruktör.
Dina kunder är vanliga människor i alla åldrar och med olika förmågor och bakgrund. Gör lektionerna till trevlig men effektiv undervisning som passar de flesta.
Träningslokal
En vanlig gympasal eller annan träningslokal passar utmärkt. Under sommaren kan du kanske hålla kurserna i det fria – i en park eller på någon annan öppen plats.
Marknadsföring
Intresset för självförsvarskurser är stort. Annonsera i lokaltidningen och sätt upp anslag på arbetsplatser och på varuhus och i livsmedelsaffärer. Kontakta kvinnoföreningar och be dem informera sina medlemmar. Dela ut direktreklam när du har tid.
Detta behöver du:
- Instruktörsutbildning
- En vilja att undervisa andra
- Träningslokal
- Reklam
En instruktörsutbildning kan vara ett utmärkt marknadsföringsargument. De brukar vara öppna för alla, som har sysslat ett par år med kampsport. Instruktörskurserna brukar tar två helger och kostar 1 200 kronor inklusive kursmaterial. Ett undantag är barninstruktörskurserna som bara är en helg och kostar 800 kronor. För mer praktisk information om kurser i ditt närområde, kontakta din lokala kampsportsförening.
Så mycket tjänar du?
Du erbjuder privatlektioner eller undervisar mindre grupper. Kursavgiften, kurslängd och kursinnehåll måste du bestämma innan du gör reklamaffischerna.
Exempel på budget:
Hyra gymnastiksal 10 ggr = 2 000 kr
Deltagaravgift = 60 kr/träningspass 60 kr x 10 deltagare x 10 ggr = 6 000 kr
Din vinst: 6 000 kr – 2 000 kr = 4 000 kr
Tips!
Är du själv medlem i en förening kan du ofta som medlem hyra föreningens lokal mycket billigare!
Räcker inte dina kunskaper till?
Arrangera en kurs i samarbete med en kampsportsklubb. Ditt jobb blir då att kommunicera med potentiella deltagare, marknadsföra kursen och ta hand om de praktiska detaljerna som
lokal, registrering och förfriskningar. De professionella instruktörerna från klubben tar sen hand om själva undervisningen.