Hantverksbutik

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Hantverk är mycket populära och folk älskar att köpa hantverk att dekorera sina hem och ge bort i present. Om du har en kreativ talang, så kan du överväga att öppna din egen hantverksbutik.

Details

Starta och driva en hantverksbutik

Hitta en lämplig plats. Om du har ett bra läge och rätt typ av finansiering, har du det som krävs för att öppna en fysisk butik. Vill du använda en ledig del av ditt hus till din butik, måste du dock ha ett tillräckligt stort utrymme för exponerings yta där du visar ditt hantverk och ett kontorslokal där du möter kunder och leverantörer. Helst ska butiken finnas nära din verkstad för bekväma leveranser av dina egna färdiga produkter, men är det också viktigt att välja ett strategiskt läge där man enkelt kan se dina erbjudanden och parkera bilen.

Här erbjuder du ett urval av unika konsthantverk och presenter. En del av produkterna kommer ifrån din egen tillverkning, men du säljer också det som skapats av andra hantverkare och formgivare, noga utvalda produkter med avseende på kvalitet och design.

För att starta och driva en hantverksbutik är det inte tillräckligt att göra pärlor eller träfigurer och börja sälja dem där. Har du en butik, finns alltid någonting att göra. Annonser ska utformas, det ska skyltas om, föremålen ska skötas och fönster ska putsas. I ett hantverksföretag, bör du dessutom ha ett unikt koncept som kommer att göra din butik känd och ditt eget varumärke uppskattad på marknaden. Detta koncept gör att du står ut bland andra, och inte få dig att se ut som en kopia bland originalen.

Studera de olika konst- och hantverksbutikerna i ditt område (dina konkurrenter) och ta reda på vad du kan komma med som inte finns hos de etablerade konkurrenterna.

Att sälja hantverk i en butik

Det finns flera sätt du kan sälja hantverk i en butik. I samtliga fall kommer du vilja vara säker på att du har en produkt som kommer att sälja och göra vinst. Att bygga ett tillräckligt stort sortiment kommer att bli den svåraste eftersom det är svårt att basera en hel verksamhet kring dina egna hantverk. Men det finns andra sätt att göra det. Det finns många människor som älskar tanken på att tillverka och sälja sina egna hantverk. Du kan därför sälja hantverk som andra hantverkare gör, kontakta lokala konsthantverkare och slöjdare och fråga om de vill sälja sitt hantverk i din butik.

Du kan också sälja hantverkstillbehör och material som du köper i lösvikt eller erbjuda undervisning och workshops i hur man skapar vissa hantverk. Alla alternativ som skapar merförsäljning är bra om du vill driva verksamhet på heltids basis.

Sälj en del av dina hantverk genom andra småbutiksägare. Fråga lokala små butiksägare exempelvis present och hobbybutiker. En del butiker kan vara intresserade att ta in vissa av dina produkter - eller köpa hantverk från dig och sälja det vidare i sin egen butik.

Sälj dina saker på hantverksmässor och hantverksmarknader. Det finns så många hantverkshändelser runt omkring dig. Du kan sälja dina hantverk genom att hyra en monter och skylta på ett lockande sätt. Särskilt kring Julen och andra viktiga helger och högtider.

Komplettera med en hemsida och sälj dina hantverk på nätet. Webbplatser är populära vägar för att sälja hantverk. Du kan ställa in ett virtuellt skyltfönster i stället för en riktig butiksskylt.

Hantverksdagar och utställningar

Då och då anordnar du hantverksdagar när någon hantverkare kommer till butiken och visar hur de tillverkar sina föremål. Hantverksdagarna brukar locka mycket folk och är en medveten satsning för att skapa en levande butik där det alltid händer något. Du har ett antal utställningar varje säsong med konsthantverkare, konstnärer och föreningar.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se