Äventyrsgolf

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Prisvärd fritids underhållning kommer aldrig att gå ur stil. Minigolf är en populär fritidsaktivitet som är roligt för både barn och vuxna. Om din stad saknar en spännande minigolfbana och om orten är tillräckligt stor för att hålla din anläggning levande, skulle du kunna öppna ett inomhus eller utomhus äventyrsgolfställe.

Details

Äventyrsgolf är banor med olika teman, banor inomhus och utomhus, banor med eller utan byggnader, vattensystem, bunkrar, hinder och utsmyckningar. Att bygga upp och starta en äventyrsgolf anläggning är ett spännande projekt från idé till färdig produkt, där du får använda din kreativitet och uppfinningsförmåga till hundra procent.

Det skulle vara perfekt om du har tillräckligt med erfarenhet av att spela golf. Detta gör att du kan bestämma vilka faktorer som skapar ett bra spel.

Vad är minigolf?

Miniatyrgolf, som även kalas bangolf, är en variant av golf som spelas med en putter på små banor, så kallade hål. En bangolfrunda består normalt sett av 18 hål, men det förekommer även 12 hål. Hålen ska vara 6-18 meter långa och vanligen byggda i asbestcement (så kallade europabanor) eller betong och trä, ofta med en yta i till exempel grön filt för att efterlikna en grön oas. Dessa har ofta olika typer av hinder och en "kopp" i slutet där bollen ska hamna. Runt varje hål finns en sarg som minskar risken för att bollen ska fara iväg på villovägar.

Hitta din nisch

Äventyrsgolf tar minigolf till en helt ny nivå med sina svängande banor, miljöer och teman. Banorna kan jämföras med fullstora golfbanor med den skillnaden att du endast använder puttern för att ta dig runt. Projekten kan ta vilka former som helst, både inomhus och utomhus. Forma din bana med byggnader, vattensystem, bunkrar, hinder, utsmyckningar av alla dess slag. Det är endast fantasin som sätter stopp för hur spännande en anläggning kan bli!

Du kan bygga din minigolfbana i ett fast läge, inomhus eller utomhus, eller bedriva verksamheten på en mobil bas, dvs. installera minigolfbana i högtrafikerade turistområden eller på annan lämplig mark. Du kan också hyra ut din mobila minigolfbana till människor som söker en unik aktivitet för födelsedagskalas och speciella evenemang.

Överväga att öppna en inomhus bana om du bor i ett kallare klimat. Annars måste du räkna med en betydande nedgång i försäljningen under vintermånaderna. Placera din inomhus bana i en kvartersbutik, en friidrottsklubb, biograf, bowlinghall eller nöjescentrum. Inomhus banor erbjuder dock inte samma typ av möjligheter som en utomhus anläggning. Minigolf är ofta förknippat med varmt väder. För att få kunderna intresserade av inomhus spel under vintermånaderna, kan du behöva extra försäljningsargument.

För en utomhus bana, leta efter en plats för minst 3-5 tusen kvadratmeter, i ett säkert område med hög synlighet. Håll din vision i åtanke och leta efter terrängen som lätt kan rymma ditt tema, såsom tillgång till vatten, små kullar, träd och naturliga hinder. Kontakta sedan kommun eller markägare för tillstånd att bygga och driva anläggning.

Innan du börjar

Spela på olika miniatyr golfbanor för att lära sig vilka banor fungerar bra för spel. När du öppnar en minigolfbana behöver du inte vara ett golfproffs, men det är en bra idé att förstå grunderna. En förståelse för vad som krävs för att bli en framgångsrik företagare i branschen är nyckeln till att öppna och underhålla en minigolfbana företag. Ta del av svårigheten i varje hål, det estetiska detaljerna, plats begränsningar, bekvämligheter och kundkrets. Räkna ut hur många spelare per dag du behöver för att täcka investeringskostnaden för en äventyrsgolfanläggning.

Lär dig allt du kan om minigolf industrin. Läs branschens tidskrifter, kolla företag på marknaden och studera efterfrågan på deras produkter. Besök professionella minigolf anläggningar utomlands och hitta inspiration.

Leta framgångsrika minigolf företag inom andra områden som liknar din önskade verksamhet och storlek men inte tillräckligt nära för att vara en direkt konkurrent. Tala med ägaren, om möjligt, för att lära sig om verksamheten. Prata med kunder och var en kund själv för att få en känsla för minigolf verksamhet och hur det körs. Fråga om startkostnader, marginaler, vinst, eventuella misstag som bör undvikas, och marknadsföring råd. Hitta en lokal matleverantör som kan vara villig att leverera mat och dryck på din plats.

Ordna startkapital

Den låga lager och driftkostnader för en minigolfbana tillåter ägarna att skörda vinsterna tidigt. Men du behöver startkapital för att bygga din anläggning. Startpris för en äventyrsgolfanläggning ligger mellan 0.5-1.0 miljon kronor och för en vanlig city minigolfanläggning cirka 150.000 kronor. Total startkostnad omfattar konstruktion, utrustning, initiala kostnader och rörelsekapital.

Utrustning

Hitta en leverantör på nätet. Köp alla tillbehör du kan tänkas behöva, som klubbor, bollar, protokoll, hinder och mycket mer. Se till att du har tillgång till reparations- och servicematerial för dina banor och en ansvarig reparatör. Du kan framöver kanske vilja ersätta den gamla mattan med en ny, eller med finare konstgräs. Eller kanske investera i några nya spännande hinder för att förstärka spelupplevelsen. Välj modellerna som är konstruerade så att de kräver minimalt underhåll.

Hur du designar en golfbana

Vem som helst kan designa en minigolfbana, men det krävs noggrann planering och kreativitet för att utforma en bana som är utmanande, spelbart och logisk. En bra minigolfbana är förutsättning för att folk ska komma tillbaka och spela flera gånger.

En unik miljö är också grunden för en framgångsrik minigolfbana. För att skapa en utmaning, bör spelbanor ha hål med varierande former och hinder.

Välj ett tema som passar din region och förväntade kundkrets. Bestäm markyta tillgänglig för minigolfbana. Undersök utrymmet med hänsyn till naturliga egenskaper som kan användas, såsom backar, sluttningar eller vatten. Skissa en översikt av området och välj plats för var och ett av de 18 hålen på banorna. Gå hål för hål och besluta om utformning och layout samt typ av skott som krävs för att slutföra hålet. Tänk på att mixa enkla och svåra hål för att främja en jämn takt av lek och för att förhindra överbelastning på de svårare hålen.

Planera utrymme för födelsedagar och andra event. Ett litet gatukök kan sälja drycker, varm korv, chips och frysta glass. Satsa på drickautomater.

Be någon reflektera på din design

Det behöver inte vara en expert, i själva verket är avsedda spelaren sannolikt inte en expert på minigolfbana, så feedback från en eller flera utomstående spelare oavsett bakgrund ska vara konstruktiv. Kontakta en licensierad entreprenör förtrogen med att utforma miniatyr golfbanor för att hjälpa dig att utveckla din anläggning. Utveckla banor, vattenfall, dammar, fontäner, belysning, trim, tema utrustning och landskapsarkitektur som passar din park tema. En enklare markberedning kan behövas. Oavsett om banorna ska vila på mjukt eller hårt underlag är det viktigt att det är plant. Vid mjukt underlag kan du behöva ta bort gräs och fylla med grus. Vid hårt underlag behöver du väga in banorna så de blir vågräta.

Använd naturliga hinder och landskap för att minska byggarbete. Använd rejäla, lokala växter för att säkerställa deras överlevnad och minimera underhållet. Vid plantering av häckar och träd, gör så att de inte hindrar synlighet för din bana. Du vill att passerande trafik ska kunna se din utomhus anläggning.

Många av dina kunder kommer att vara barn och golfnybörjare som vill ha kul. Se till att dina hål inte är alltför utmanande eller att du har några flaskhalshål som kommer att sakta ner spelet. Undvik säkerhetsrisker genom att vika bort alla sladdar och se till att vattenområden avgränsas.

Utveckla ritningar för dina banor, säljkontor, café eller kiosk, present butik, vatten fontän och toaletter. Sedan skicka dina byggplaner till din byggavdelning och vänta på godkännande. Kontakta miljöförvaltningen för att skaffa tillstånd som behövs för ditt gatukök eller annan servering.

Marknadsföring

Ett av de intressanta fakta om minigolf verksamheten är bredden på kundbasen. Familjer med barn, pensionärer, turister, tonåringar och företagskunder, alla kan bli dina kunder. Med hjälp av olika kampanjer håller du verksamheten lönsam under hela säsongen.

Marknadsför din äventyrsgolf anläggning. Använd lokala tidningar, radio reklam, brevlådereklam, flygblad på gatan, telefonkataloger, nätet och rabattkuponger. Annonsera på lokala skolor och kyrkor. Skapa en hemsida. Börja med bilder som visar din anläggning och beskriv de bekvämligheter du erbjuder. Glöm inte skriva dina kontaktuppgifter. 

Undersök marknadspriser och sätt därefter egna priser med tanke på efterfrågan på marknaden. Håll en invignings event där du erbjuder en gratis minigolf runda, rabattkuponger för framtida besök etc. Använd rabatt marknadsföring såsom "köp en, få en gratis", eller kostnadsfria drycker.

Varför inte hålla barnens födelsekalas hos dig? Det blir både enkelt, praktiskt och naturligtvis roligt. Alla dagar i veckan eller på helgerna. Om folk vill grilla och ta med sig egen kalasmat går det också bra. Eller så erbjuder du kalasmeny som inkluderar korv och bröd eller pannkakor med sylt och grädde.

För företag kan du erbjuda olika företagspaket. Kickoff eller kanske en trevlig avslutning eller varför inte kora företagets mästare?


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo