Sälja akvariefiskar

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Akvariefiskbranschen vuxit snabbt senaste tiden. Ett akvarium är en prydnad för vilket hem som helst. Det brukar alltid vara det första som gäster lägger märke till, hur fina och dyra möbler och prylar man än har. Har du hållit på med akvariefiskar sedan du gick i lågstadiet? Eller har du en del akvarier hemma i källaren och brukar ibland sälja fiskar som är över till djuraffärer och allmänheten?

Details

Detta kan leda till en god affärsmöjlighet för dig som behärskar konsten att odla akvariefiskar. De flesta av dessa fiskar kommer fortfarande från fjärran platser, men det finns även möjlighet att odla och sälja egna fiskar.

Om du identifierar ett fåtal arter som är populära i ditt område och tar upp avel av dessa är det möjligt att tjäna pengar, dina marginaler kan förbättras ännu mer om du erbjuder dina kunskaper av akvarieunderhåll som tilläggstjänst till människor som köper fisk från dig.

Import av akvariefiskar

Konstbelysning och bättre transportmöjligheter ökade antalet tillgängliga arter möjliga att importera. Flertalet av de i svenska zooaffärer förekommande tropiska arterna är odlade i Sydostasien, framför allt i Singapore. De vildfångade arterna kommer mest från Sydamerika. Fiskarna transporteras i plastpåsar som fylls med vatten, luft och syrgas i polystyrenförpackningar som håller temperaturen konstant under flera dygn. Normalt hålls sedan fiskarna hos en grossist i karantän i några veckor innan de säljs till zooaffären.

Odla egna akvariefiskar

Odla akvariefiskar, både saltvatten och tropisk, kan vara en lönsam hobby. Du kan även bli en rikstäckande leverantör av en viss art av akvariefiskar. Många av de arter som hålls i akvarium är lättodlade, och då finns det ingen anledning att importera sådana från en annan världsdel. Inom den akvaristiska litteraturen samt på Internet finns det många bra odlingsbeskrivningar som rör såväl fiskar som vattenväxter. Lokalt odlade fiskar och växter brukar dessutom vara bättre anpassade till den akvariekultur vi kan erbjuda här hemma. 

Utrymme och många akvarier är ett måste, har man inte tillräckligt med utrymme växer ynglen långsamt eftersom det blir större konkurrens om mat om alla går i samma akvarium. Vill du syssla med fiskarna på heltid kanske behöver du utöka lokalytan och antalet akvarier, med tanke på efterfrågan från butikerna.

Utvärdera din lokala eller regionala marknad

Ta dig tid att utvärdera din marknad. Ordentlig forskning kan göra en skillnad i om du kommer gå med vinst eller inte. Börja långsamt och få en känsla för vad du ska sälja och till vem. 

Det bästa sättet att börja sälja fisk är att börja lokalt. Lokal försäljning kommer att minimera komplexa delar av verksamheten som exempelvis långa transporter av fisken. Använd dina lokala gula sidor för att få en genomgång av alla relevanta butiker och gå från dörr till dörr tills du får en respons. Prata med små oberoende djuraffär ägare. Se om det finns någon fisk i hög efterfrågan som de inte har en tillförlitlig källa för. Ta reda på om de köper från amatörer och vad är det för krav som ställs.

Många stora djuraffärer kedjor kommer inte att köpa fisk från dig utan genom grossister på nationell nivå. Å andra sidan, lokala mindre företag förlitar sig ofta på akvarium entusiaster för många sorter av fisk. Kontrollera att du har en marknad. Många läkare och tandläkare kontor håller också akvarier. Närma sig dessa människor och ge dem uppgifter om akvariefisk du planerar att föda. Kontrollera om de är mottagliga för att köpa från dig.

Utvärdera dina visioner

Är du ute efter att odla fisk i hemakvarier eller kommer du att sätta upp stora kommersiella odlingstankar? Kan du odla den typ av fisk som är lönsamma? Vissa fiskar är mycket svåra och krävande att odla i vanliga miljöer. Om du kan lista ut hur du ska lyckas odla en fisk som efterfrågas och som inte är lätt tillgängliga för sällskapsdjur butiksinnehavare kan du skapa en lönsam nisch. Några vanliga fiskar är svåra att göra lönsamma i vissa områden, där dina konkurrenter finns med stora dammar och sjöar och har fungerande produktion, de behöver inte satsa på filtrering, luftpumpar eller andra saker som du.

Välj fiskart som du vill börja med

Lär dig allt du kan om dem. Vissa fiskar kan överleva bra i ett akvarium miljö, men endast exakta vattentemperatur förändringar eller förändringar i pH-nivåer av vattnet utlöser fortplantning. Du måste skapa dessa förutsättningar för att få dem att växa och bli fler. Du måste utbilda dig själv och ta all information du kan om fiskarter du valde. 

Bygg ekonomiska kalkyler kring rasen du har valt. Bestäm vad det kostar att odla ett parti av ungfisk kontra slutkunds - och grossistpriser. Hitta en framgångsrik fiskodling och se om du kan intervjua ägarna, eller ens arbeta för dem under en tid. Lär dig allt du kan. Om du kan utforska en lyckad verksamhet du har en bättre chans att lyckas. Kanske du kan skapa ett samarbete och odla fisk för dem i din verksamhet, och de kan sälja vad du tar upp i de kanaler som de redan har etablerat.

Starta med ett litet försöksprojekt

Skaffa ett eller några akvarium för att odla fiskarter du vill. Satsa på ett beprövat avelspar eller grupp av fisken. Odla ett parti av unga. Bestäm hur stora de behöver växa innan de kan säljas. Ordna med en köpare att ta det första partiet av fisk när de är redo att säljas. Övervaka försäljning och se hur stor är en marknad som butik har. Om butiken kan sälja 5-7 av din fisk en dag, är det förmodligen en marknad för cirka 30 till 50 nya fiskar i veckan. Om de säljer ut snabbt, kanske du kan sälja många gånger mer på en regelbunden basis. Om det tar 2-4 veckor att sälja ditt lilla parti fisk kanske du inte har en bra marknad för framtida affärer - om de inte är dyra särskilda fiskraser. Alla sorter av saltvattenfisk exempelvis är svåra att odla i fångenskap, därför de kan bli dyra.

Bestäm din odlingsplan

Även om du kan köpa en större tank som möjliggör ett större antal fiskar, är det vettigt att använda ytterligare tankar att föda fiskar i. Välj en tank som är tillräckligt stor för att hålla dina vuxna fiskar och mindre tankar där ynglen kan överföras växa tills de är stora nog att sälja. Bestäm antal mindre tankar du behöver baserat på antalet arter som du odlar. Om varje enskild sort har sina speciella krav, måste du odla ungar separat. Bygg ett system att behålla en del av ynglen växa till vuxna som kan användas för nästa avel cykel, det är billigare än att köpa nya fiskar varje gång du föder ett parti. Se till att din leverans är stabil. För att hålla både dina djuraffärskunder och ditt bankkonto glatt, ska du se till att du kan fortsätta att sälja fisken.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo