Digitala konstverk

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

Både samhällets och konstens villkor har förändrats. Människors fantasi och bildmedvetande är helt annorlunda idag än för 20 år sedan. Nya uttrycksformer för kreativt arbete påverkar och föder nya sätt att skapa och distribuera konst. Teknikutvecklingen och datorisering har i första hand orsakat ett snabbt digitalt inflytande inom konst- och mediaområdet.

Details

Konstnärer får inte längre inspiration bara från sin fysiska omgivning utan ofta från den digitala världen. Databilder och grafik kan ofta användas på ett mycket kreativt och uppfinningsrikt sätt som traditionella medier inte kan erbjuda. Detta har skapat inspiration och verktyg för nya moderna konstnärer.

Tendenser

Kulturvärldens förändringar sker snabbt och följer allmänna trender i samhället. Den traditionella konsten är idag sällan intressant utom när det gäller kända namn. Många av nutidens kulturköpare kräver något mer än att det är en bild med en solros i vas eller romantiska kusten i blått. Vad som räknas som konst eller inte är i själva verket ointressant. Man bara vill och söker nya konstupplevelser. Den senaste konstupplevelsen som många vill betala för att se är den digitala konsten.

Så fungerar det

Genom att satsa på ett annorlunda konstgalleri och presentera digital konst i fysisk form får du säkert en del uppmärksamhet i media. Gör ett avtal med en hyresvärd som har en lämplig lokal och annonsera efter webbkonstnärer som vill ställa ut sina digitala verk. Den digitala konsten är en relativt ung företeelse om man jämför den med klassiska konstnärsverk som målade tavlor eller en skulptur.

Dina utställare kommer i första hand att bli unga som alltid är pionjärer när det gäller ny teknik. Alla konstnärer är beroende av att någon skall upptäcka det man har skapat, gilla verket och till sist förhoppningsvis köpa konstverket. Det finns ingen anledning att tro att dina entusiastiska utställare inte vill sälja sin digitalt gjorda konst. Det blir ett fint sätt för dem att presentera sig för presumtiva köpare och intressenter.

Komma i gång

Ring dina kompisar som brukar rita med deras datorers hjälp, och leka med olika teckningar och former och be dem att skicka sina digitala alster till dig. Besök konst och designskolorna och olika datorkonstverkstäder. Det finns en del etablerade konstnärer med kunskaper i datorteknik som vill bryta mark och bedriva konstnärligt utvecklingsarbete inom nya media. Samarbeta med dem och låt dem hjälpa dig att bedöma inskickade alster. 

Ordna en tävling om bästa bild producerade med digital teknik och låt de mest kreativa finnas på ditt galleri. Din förtjänst kommer från sålda bilder i framtiden. Försök i början få exempelvis fastighetsbolag som sponsorer ditt galleri, med motiveringen att de gör en konstnärlig insats för människor som bor i området.

Det finns dessutom olika stöd som staten ger till utställningsverksamhet.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo