Konstuthyrning

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Man kan idag hyra nästan alla tänkbara saker och ting, allt från tv-apparater och slipmaskiner till bilar och flygplan. Varför skall det då inte gå att hyra dyrbar konst eller hantverk? Alla människor har ett behov att någon gång ändra sin omgivning och köpa in nya möbler och annan inredning.

Details

Bakgrund

Det går lätt att få tag i och köpa hem blommor eller billiga konstreproduktion. Måttlig konst kan man köpa utan problem på en loppmarknad eller i en vanlig affär. Men om man vill ha riktig konst i sitt hem eller på kontoret går man till ett konstgalleri. Problemet är att det kostar mycket och många har inte råd att köpa tavlor. Att ha en känd tavla på sin vägg förblir för de flesta bara en dröm.

Så fungerar det

Med små medel kommer du aldrig att kunna konkurrera med vanliga gallerier, däremot kan du utan att satsa så mycket starta en uthyrningsverksamhet och förmedla konstverk från andra konstnärer. Dina kunder är företag, organisationer och myndigheter men även välsituerade och konsttokiga individer. 

Hitta passande lokal och sätt igång. Ta kontakt med andra gallerier, konstföreningar och konstnärskretsar och fråga om de har sådana konstverk som de vill hyra ut genom din uthyrningsagentur. Många konstnärer har svårt att sälja sina verk och troligen har de inte något mot ditt förslag. När en författare säljer sin bok kan han trycka hur många exemplar som helst, men när en konstnär har sålt sin tavla då finns det inga fler. Genom att hyra ut sina alster i stället för att sälja dem tjänar de pengar och har dessutom kvar sina alster. Till slut betalar konsten sig själv. 

Erbjud även dina kunder övriga tjänster som att köra ut konsten till dörren eller att hitta den bästa placeringen. Du kan också fungera som rådgivare och hjälpa kunden välja rätt konst som passar dennes intresse och samtidigt stimulerar miljön på bästa sätt.

Komma i gång

Samarbeta i första hand med de konstnärer som du känner eller med dem som finns i din närhet. Sortimentet skall vara lättillgängligt och utbrett så att olika stilar blir representerade. Ett varierande utbud ska möjliggöra för dina kunder lättare hitta något efter egen smak och önskemål. 

För att din verksamhet skall gå runt bör du alltid ha ett visst antal konstverk att hyra ut. Innan du sätter i gång och startar konstuthyrning du därför se till att du har minst 5 eller 10 konstnärer som är stammisar i ditt galleri och kontinuerligt ställer ut sina alster. Försäkra dig om att de inte kommer att sälja sina alster på andra sätt utom via dig så gör ett avtal med dem.

Arrangera regelbundna utställningar för att visa sortiment och skicka inbjudningar till företag och organisationer i ditt grannskap. Låt dessa få bättre priser genom att prenumerera på konst.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo