Virtuell syfabrik

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Många har sömnad som hobby. Det är inte längre bara mormor och farmor som använder symaskinen för att laga kläder och spara pengar genom eget arbete. Att sy på maskin är trendigt och även moderna och högutbildade kvinnor är alltmer intresserade av att sy på fritiden. De gillar helt enkelt detta avstressande nöje.

Details

Komma i gång

Arbetsmarknaden för yrkesskräddare och sömmerskor har blivit sämre. Konfektionstillverkade kläder har till största delen tagit över marknaden och många av skickliga hantverkare är tvungna att hitta ett annat sätt att komplettera sina inkomster med.

Samla alla enskilda textilkonstnärer och syentusiaster som kan sticka, sy eller brodera och har arbetsredskap hemma. Bilda ett nätverk mellan dem och starta en virtuell syfabrik. Vänd dig till arbetsförmedlingen för att hitta arbetslösa som arbetat hantverksmässigt med nål och tråd. De kan använda ditt virtuella forum som ett ”bollplank” för att få kontakter med potentiella uppdragsgivare.

Låt dem sitta i sina hem och göra jobbet enligt beställningarna som du får från kunder. Du fixar kunder och köper material och de står för arbetet. 

Definiera alla detaljer kring beställningar och fastställ priset med kunden på förhand. Planera och räkna ut noggrant för att fastställa hur stora mängder textiler eller garn du skall köpa in för att kunna utföra uppdragen. Det finns ett flertal textilgrossister där du kan fynda billiga garner och tyger.

Marknaden

Undersök möjligheten att sälja både direkt eller på kommission i någon klädaffär. I ditt nätverk medverkar handarbetare av olika kategorier och du kan därför erbjuda hög klass i små kvantiteter. Det har åter blivit inne att satsa på kvalité som håller länge. Folk är beredda att betala lite extra för att dels få kläder med exakt passform och dels få någonting helt annat än det man köper ute i butikerna.

Beställningarna kan vara av skiftande slag. Några vill kanske ha en skräddarsydd blazer eller smoking medan andra enbart vill sy om sina gamla favoritkläder. Du kan leverera måttbeställda kläder och tyger samt hjälpa till med att inreda hem och företag med gardiner och draperier.

Erbjud kunderna färdiga motiv som exempelvis hus, båtar eller något djur broderat på tröjor så att de kan välja enligt sina önskemål. Vill du satsa i något nytt, använd i så fall bomullsgarner som är ekologiskt odlade. Dina kunder betalar då lite extra men bidrar till en bättre miljö och får på köpet en ren bomull som är fri från kemikalier.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo