Produkter för speciella grupper

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Det finns människor som är överkänsliga mot mat eller miljö på olika sätt och som måste vara extra noga med vad de äter och var de bor. Man beräknar att cirka 10% av Sveriges befolkning mår dåligt av att äta viss mat och 18% av folket är allergiska, intoleranta eller överkänsliga mot olika födoämnen. 

Info

Kosten och dess framställningssätt har förändrats samtidigt som importen av mat har ökat kraftigt. Även konstgödsel, besprutning och kemiska tillsatser bedöms som en bidragande orsak till den kraftiga ökningen av allergier.

Målgrupper

Gruppen av drabbade människor ökar hela tiden, dels beroende på att allergierna ökar men också beroende på att fler och fler människor får en riktig diagnos på grund av bättre testmetoder. Cirka 40% av alla skolbarn lider idag av allergier eller överkänslighet. Exempel på ingredienser som kan orsaka besvär är mjölk, ägg, fisk, nötter, vetemjöl och olika kryddor och tillsatser. 

Med speciella grupper menas här framför allt diabetiker, allergiker och veganer. Förekomsten av diabetes ökar starkt i Sverige. För lite motion i kombination med fel balanserade matvanor gör att allt fler, och framför allt äldre som är överviktiga, drabbas av denna sjukdom. Dessutom har diabetiker ofta problem med huden och måste använda speciell kosmetika. Vet man att diabetiker har tio gånger mindre glutentolerans än resten av befolkningen blir de helt klart en väldigt speciell grupp.

Du kan samla egna och andras matidéer och recept så att det blir enkelt för dem att laga sin mat.

Komma i gång

Det är tydligt att trenden i samhället är grön. Efterfrågan på vegetariska produkter stiger och att vara vegan har blivit en livsstil för många. Runt om i landet har veganer sina föreningar. Efterfrågan på vegetariska recept är stor både bland personer som äter vegetarisk och bland de som arbetar med mat.

Glutenintolerans är en sjukdom som stadigt ökar i Sverige. Kan du baka glutenfritt bröd, bullar, kakor, kex, pasta eller godis? Kan du samla basrecept på goda bröd och skriva en kokbok? Eller tillverka glutenfria pizzor och pajer? Nu finns några bagerier som producerar glutenfritt bröd och bullar. De flesta kunder är äldre som kanske behöver de leverans till dörren. En adressförteckning eller tipsguide var man hittar de basprodukter som är naturligt fria från gluten skulle vara en nyttig produkt för målgruppen.

1,5 miljoner svenskar är idag drabbade av någon form av matöverkänslighet. Många butiker har för dåligt kunskap om allergier och de speciella kundgrupperna. I en framtid där fler och fler mataffärer kommer att styras efter termer som "ekologisk och social vinst", och präglas av omtanke, respekt och ansvar för kunderna, kommer även konsultroller inom dessa områden att efterfrågas.


Features

Location:

Våra partners

         cropped cropped Dragan 1 2048x1211                 tipsom.se 

       image               logo_1.jpg