Släktforskning

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Varje trend kan i sig innehålla nya affärsidéer. Nyfikenheten på släkten har numera startat en omfattande jakt på den svunna tiden och tidigare generationer. Unga och gamla sitter vid datorn, gå runt till biblioteken och söka i alla möjliga arkiv och kyrkoböcker. Forskarsalarna i våra landsarkiv är fyllda av ivriga släktforskare. Det finns hundratals släktforskningsföreningar med tusentals medlemmar.

Info

Att leta efter sina rötter är ett gediget och tidskrävande detektivarbete. Datorn är ett bra hjälpmedel för släktforskare men det är inte så enkelt att knappa sig fram till alla uppgifter man behöver. Läroböcker och studiecirklar kan ge en inblick i vad släktforskning är för något, men vill man göra ett seriöst arbete och lyckas med sökandet måste man ha kunskap om hur man går till väga med gamla handlingar.

Så fungerar det

En del människor skulle säkert betala dig om du kunde göra släktforskningsarbetet åt dem. Kanske är någon inte så duktig på att gräva sig tillbaka i tiden eller helt enkelt inte har tid att göra detta.

Öppna en släktforskningsbyrå och hjälp alla intresserade som behöver hjälp i sina efterforskningar. Ta fram alla fakta om kundernas släktingar, systematisera uppgifterna och presentera resultatet snyggt i form av en broschyr eller en folder. Ta betalt efter det antal timmar du har satsat på ditt forskningsarbete. 

Datorn kan inte hjälpa dig med själva insamlingen men däremot med registrering av uppgifterna. Att ha ordning och reda på alla fakta är väldigt viktigt i släktforskningsarbetet. Skaffa dig ett släktforskningsprogram för att lättare systematisera och organisera kända fakta över familjebanden.

Du kan även, om kunden efterfrågar det, göra en fördjupad analys. Att bara veta namn och levnadsår om en förfader säger lika mycket om honom som telefonkatalogen säger om dig. Vill man få en riktig bild av sina förfäder måste man ta reda på mer om den tid och miljö de levde i. Det kräver extra arbete från din sida och då får du extra betalt.

Var hittar du information?

Sverige är ett land med världens längsta tradition av byråkrati och registrering, och många välbevarade skriftliga källor står till ditt förfogande. Kyrkan har varit en samlingspunkt sedan urminnes tider. Där döptes barnen, där vigdes de unga och där begravdes de döda. Kyrkans bokföring av församlingsmedlemmarna är en av dina viktigaste informationskällor, liksom domböckerna som innehåller utförliga protokoll från domstolens handlingar och kan ge dig många upplysningar. Förutom dessa finns också en mängd andra arkiv som du kan ha nytta av, t.ex. riksarkivet, landsarkivet, stads- och kommunarkiven. 

Att börja släktforska innebär inte att rusa iväg till första bästa arkiv för att läsa gamla pappershögar. Istället gäller det att ta fram så mycket uppgifter som möjligt om släkten innan du gör ditt första arkivbesök. Låt din kund gå igenom sitt hem, både byrålådor och vinden. Kanske hittar han/hon morfars inskrivningsbok i det militära eller något brev som kan berätta om släkten. Eller kanske släktingarna vet någon som kan berätta saker som inte går att hitta i något arkiv. Skriv ner all information du får från din beställare och först när släktingarna och byrålådorna har sagt sitt är det dags att planera det första arkivbesöket.


Features

Location:

Våra partners

         cropped cropped Dragan 1 2048x1211                 tipsom.se 

       image               logo_1.jpg