Tolkförmedling
Info
Innan du börjar
Innan din tolkförmedling har kommit i gång, ta kontakt med så många tolkar som möjligt och välkomna alla frilanstolkar som arbetar med olika invandrarspråk. Det kan vara auktoriserade tolkar eller tolkar med specialkompetens, men också andra språkkunniga människor som vill tjäna extra pengar genom att tolka när det behövs. För de som inte har tolkutbildning kan du ordna en introduktionskurs på ett par dagar. Efter godkänt prov och erhållet intyg kan du börja anlita de nyskapade tolkarna direkt.
Bestäm tolkarvodet per timme och betala per uppdrag enligt tolkens kompetens. När du kalkylerar till kunder glöm inte restidsersättning. Kolla vad konkurrenterna tar för samma typ av uppdrag och ta ett lagom högt pris. När förberedelserna är över skaffa nödvändiga tolkblanketter och ansökningshandlingar som du skall skicka till intresserade tolkar.
Så gör du
Öppna en tolkförmedling och förmedla frilansande tolkar till kunder som behöver tolktjänster. Sedan är det bara att hitta de uppdragsgivare som behöver tolktjänster eller de vars gamla avtal har löpt ut och lämna anbud. Kolla med socialkontor, flyktingförläggningar, invandrarverket, sjukhus, arbetsförmedlingen, polis och andra myndigheter i din omgivning om de brukar anlita tolkar och tala om din tolkförmedling. Kongresser och andra tillfälliga evenemang är också en växande marknad för tolktjänster liksom tolkning för speciella grupper som dövblinda eller hörselskadade.
Den framtida tolkservicen är flexibel, lätt tillgänglig och kan erbjuda bredare service och olika tolkningsmetoder.
Tips
Det är ofta brist på välutbildade tolkar i hela landet. Annonsera i första hand efter tolkar som har efterfrågade språkinriktningar. Se till att dina medarbetare har kännedom om svenskt samhällsliv och känner till innebörden av noggrannhet, tystnadsplikt och opartiskhet. Letar du efter kompletterade aktiviteter kan du hyra ut dina tolkar till de som önskar privata språklektioner eller till skolor som ordnar gruppundervisning i språk.