Tjäna på att skriva

Key Info:

0 - 10 000 kr
Image Two

Du behöver inte ha speciella talanger för att kunna skriva för pengar. Kan du skriva ett fint brev eller en uppsats då kan du också skriva en artikel eller en bok. Hemligheten med att lyckas är att veta precis vad du skall skriva, hur du ska skriva och till vem du skall sälja det du skrivit.

Details

Skriva en bok

Det är mycket billigare än många tror att producera en bok. Som stora kostnader vid bokutgivning räknas produktion och marknadsföring. Här finns knep som sparar pengar! Innan du lämnar manuset till tryckeriet försök göra så mycket så möjligt själv. Datorutrustning med laserskrivare och ett layoutprogram gör det möjligt för dig att framställa tryckfärdiga sidor. Om din bok inte är alltför komplicerad kan du till och med göra allt jobb själv; framställa originalet, trycka och binda den. Använd "Stop and Go"-modellen och du har fullständig kontroll över kostnaderna.

Efter att du har fått fram färdigt original så börja med att trycka en liten testupplaga för att se hur det går. Ta kontakt med ett print-on-demand tryckeri. De trycker små upplagor mycket billigare än vanliga tryckerier. Du kan faktiskt börja annonsera redan innan din bok är färdig. Om du vill ha med en bild på boken i din annons, skaffa en välgjord dummy i rätt papperskvalité, format och bindning och visa den. Det är alltså möjligt att ta reda på om en bok går att sälja eller inte redan innan den trycks. Allt detta gäller förstås om du vill ge ut din bok på eget förlag.

Men du kan också skicka ditt manus till ett annat bokförlag och låta dem bekosta tryck och distribution. Din risk i detta fall är betydlig mindre men detsamma gäller din förtjänst. Då måste du nöja dig med ett honorar på 10-15%. Vilket alternativ du ska välja beror på vilken bok det handlar om. Är det en fackbok som har en väl definierad målgrupp kan det vara bättre att utge den själv.

Men vad ska du egentligen skriva om?

Många människor har en hobby eller fritidsintresse, speciella kunskap i något ämne som kan vara intressant att skriva om. Läsarna är alltid på jakt efter goda råd och är beredda att betala för dem. Om du är idrottsman kan du skriva om din favoritsport. Om du känner djur så skriv om hur människor kan förbättra sina relationer med dem. Har du sysslat med import eller export så skriv ner dina erfarenheter. Skriv om saker, människor och orter du känner väl. 

Du kan också låta andra att skriva material till din bok. Det finns massor av exempel där böcker skrivs av flera personer. Du kan samla matrecept från olika håll och göra materialet till en kokbok. Kokböcker säljer otroligt bra. Eller skriv alla skämt och roliga historier som du kan hitta och samla dem i en bok. Själv känner jag minst tio personer som kan berätta lustiga historier. Det gäller bara att lyssna och skriva. Eller en presenthandbok med presenter för alla tillfällen.

Idéerna är många. De finns överallt, så det är bara för dig att upptäcka dem.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo