Guidade fisketurer

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Hålla på med fisketurer och organisera fiskecharter är ett roligt sätt att försörja sig, men kom ihåg, det är ett företag. Sanningen är att du behöver lära dig mer än bara fånga fisk och vara en god sjökapten. Du ska ju kunna tjäna pengar på det du gör. De som tar sig tid att lära sig vatten, fiskehantverk och utvecklar ett gott rykte kommer att åstadkomma framgång. 

Details

För att komma igång krävs mycket utrustning och planering. Du behöver en båt, stänger och rullar, massor av fiskeredskap, flytvästar, andra redskap och särskilda certifieringar. Ännu viktigare, behöver du erfarenhet. Bli skicklig på att fånga fisk i alla förhållanden på ditt valda vatten innan du öppnar din charter företag.

Innan du börjar

Lär dig allt som har med vatten och fiske att göra. Det tar år att förstå hur fisken rör sig vid olika väderförändringar och vattentemperatur och vilka tekniker och beten fungerar bäst. Börja genom att vara en styrman och lära från en erfaren kapten. Du kanske kan lära dig av en pensionerad kapten och köpa hans båt och företag och ta över hans kundkrets. 

Etablera en bra relation med fiskevärlden. Lär känna fiskeribiologer, fiskebutiksägare, utomhus författare och framgångsrika sportfiskare. Utveckla ett gott rykte. Det är bra att erkännas som en expert när du har blivit en skicklig fiskare. Respekt från dina kamrater hjälper dig att få fler uppdrag. 

Få rätt licenser för att kunna guida dina fiskande gäster. Du behöver också första hjälpen och HLR utbildning. 

Kolla din ekonomi. En båt och tillhörande fiskeutrustning är en stor kostnad, så du kan behöva ett lån. Fundera på sponsring från lokala fiskebutiker och även nationella fiske produkttillverkare. 

Besluta om vilken typ av båt och utrustning att köpa. Fråga andra kaptener vad som fungerar och vad man ska undvika. Köp utrustning som är hållbar och tillförlitlig eftersom du kommer att använda det i åratal. Bekanta dig med all din utrustning i praktiken innan du tar kunder på vattnet.

Kolla försäkringar och andra avgifter.

Skaffa och äga en båt

Båten är ett viktigt element när man startar ett charter fiske företag. Den bör vara pålitlig och funktionell vid samma tidpunkt. Det fungerar bäst om din båt är minst 10-15 meter lång och har en bra motor. Du måste också överväga att ha en toa för dina kunder att använda. En kylare är bra att ha, speciellt för kunder som kanske vill få mat och dryck.

Skaffa lämpligt kaptentillstånd. Om du inte kan få ett lämpligt tillstånd, hyr en styrman som har ett. Förbered alla fiskeredskap och licenser till dina kunder. När människor kommer på fiskebåtar, de vill fiska utan att behöva oroa sig för någonting annat. Gör upplevelsen så säker och rolig för dem som möjligt.

Underhåll din båt regelbundet. Båtar kräver mycket omsorg att stanna i gott skick. Utför regelbundna säkerhetskontroller och byt utrustning som behövs förnyas.

Tänk på din budget

Har du tillräckligt med pengar för att köpa en helt ny båt, eller är du ska köpa en begagnad? Om du köper en begagnad fiskebåt, kontrollera att den är sjövärdig. Kontrollera den underhållsdokumentation av de tidigare ägarna. Bestäm hur många personer du vill ta in per fiskeresa. Om du funderar på större grupper eller längre resor, du behöver mer utrymme.

Sök i din lokaltidning efter billiga fiskebåtar. Människor säljer flitigt och fiskebåtar byter sina ägare relativt ofta. Se till att fullt ut kontrollera båten innan du köper. Fråga om du kan ta det på en provkörning för att se till att den fungerar korrekt. Köp under vintern. Människor som säljer sina fiskebåtar på vintern begär i allmänhet mindre pengar, eftersom det inte finns så många köpare då. Att köpa en fiskebåt på vintern kan spara dig mycket pengar. 

Kontrollera auktions webbplatser på nätet. Det finns många auktionssajter på nätet där du kan köpa billiga fiskebåtar. Försök att köpa en som är nära ditt hem så att du kan inspektera båten innan du lägger ett bud. 

Fisket

Fisket anpassas efter dina kunders förutsättningar. För dem som har fiskat en del gör du en tur med större utmaning. Ni åker längre och fiskar på djupare vatten. För dem som är nybörjare är ni närmare landet på lite grundare vatten. Du erbjuder all utrustning för dem som inte har egen. Du kan erbjuda även olika paket exempelvis fika eller lunchpaket.

Bra fiskeredskap och utrustning är viktiga

Som en fiskebåt ägare, måste du ha bra utrustning och licenser i båten. Din utrustning ska också underhållas och rengöras. Du vill inte krångel och att dina kunder förlora fisk på grund av dålig utrustning. Du vet också hur man använder den på rätt sätt. Innan du tar in kunder, se till att allt är klart och redo.

Prissättning

Se till att dina tjänster prissätts i intervallet som gäller för din bransch. Var realistisk. Du måste tanka ofta, och tänka på underhåll och reparationer som du behöver göra. Ha en vinstmarginal för varje resa. Det är bättre om du gör undersökning först. Kolla med andra fiskecharter företag innan du lägger in ditt eget pris. Det är bra att veta fasta utgifter och den genomsnittliga kostnaden för varje fisketur.

Marknadsföring

Skapa en webbplats som visar kunderna vilka tjänster du erbjuder. Anlita någon att göra en webbdesign som passar för din verksamhet. Det vore bra att lägga senaste nyheter, rapporter, bilder som är relaterade till fiske. 

Använd traditionella reklamkanaler. Charter fisketurer har blivit populära, särskilt för de människor som bor längs kusten. Annonsera genom lokaltidningen och tidskrifter. Sätt upp flygblad på lokala sportbutiker. Bli partner med en fiskebutik för att maximera din PR kampanj. Gå med i den lokala fiskeföreningen. Erbjud specialerbjudanden och rabatter för att få människor ombord. 

Behandla dina kunder rätt. Var artig och proffsig även när fisket är dåligt. De flesta människor förstår att de inte alltid kan fånga lika mycket fisk. Det viktigaste är att visa dina kunder uppmärksamhet och se till att de har trevligt. Om du gör det kommer de tillbaka och även berätta för sina vänner.

Ta alla säkerhetsåtgärder!

Det är viktigt att du känner till säkerhetskraven när det gäller fiske. Ha alltid flytväst, första hjälpen, brandapparat och facklor. Säkerheten för kunder ligger i dina händer.

Fisketurism - fakta

Fisketurism är en relativ ung näringsgren inom fisket och utvecklingen har kommit olika långt i olika delar av Sverige. På fisketurismområdet arbetar lokala Länsstyrelser i nära samverkan med kommunerna och de lokala fiskevårdsorganisationerna, bland annat genom att utforma fiskereglerna på ett lämpligt sätt. De kan också ge råd och ekonomiskt stöd till dem som vill utveckla, etablera och marknadsföra turistfiskeföretag. Det senare sker i stor utsträckning med hjälp av bidrag till landsbygdsutveckling.

Det finns en mängd bestämmelser kring både fritids- och yrkesfiske som anger var, när och hur man får fiska. Reglerna är omfattande och förändras kontinuerligt, och finns på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se