Satsa på landsbygdsturism

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Intresset för att turista på landsbygden ökar stadigt. Städerna har alltid varit stora turistdestinationer, men i jakt på nya upplevelser kan landsbygden erbjuda något annorlunda och spännande. Det finns därmed stor potential för dig att utveckla nya upplevelser.

Details

Bor du på landet? Utnyttja närheten till naturen!

Att satsa på landsbygdsturism

Inom landsbygdsturismen finns affärsmöjligheter både för dig som redan driver företag eller för dig som vill omvandla din fritidssyssla till företagande. Kanske vill du satsa på hästturism, måltidsupplevelser, stuguthyrning, aktivitetspaket med naturupplevelser eller varför inte jakt och fiske? Kanske kan du samarbeta med andra och marknadsföra er gemensamt för att locka turisterna att besöka just ert närområde? Det finns också företag som kan kombinera din produkt med andras varor och tjänster för att sedan sälja dessa paketupplevelser till intresserade turister.

Trender

I dagens samhälle söker sig allt fler till livets grundläggande värden och det blir allt viktigare att tillbringa tid med dem som står oss nära. Många vill skala av och rensa ut. Materiella ting får mindre betydelse medan olika typer av upplevelser blir viktigare. Vi är trötta på det snabba tempot och söker kontraster i livet. Storstadens puls byts mot landsbygdens stillhet. Snabbmaten byts mot genuina matupplevelser i en vacker miljö.

Kan du turism?

Det finns mycket att tänka på, särskilt om turism inte tidigare varit din huvudverksamhet. Vi har försökt att samla några av de viktigaste punkterna att tänka på:

Samarbete är i de allra flesta fallen avgörande för att din verksamhets ska lyckas. Dina gäster vill inte bara bo, utan även ha aktiviteter, upplevelser, mat eller underhållning. För att kunna uppfylla dessa önskemål behöver du samarbeta med andra företag eller organisationer i din bygd. Gemensamt kan ni marknadsföra er på större marknader.

Använder du regelbundet grannens mark för din verksamhet inom ramen för allemansrätten? Det är bättre att du frågar din granne om du får göra det och skriver kontrakt!

Turisternas krav på kvalitet, service och tillgänglighet ökar! Se till att du nås från flygplatser och järnvägsstationer, att du nås på mail och telefon, att din produkt uppfyller kundens krav på kvalitet och att du kan ge den bästa servicen - om det krävs dygnet runt.

Vill du arbeta med djur, till exempel hästar, måste du följa bestämmelserna kring djurskydd. Din länsstyrelse kan ge närmare besked om vad som gäller för just din verksamhet.

Du kan även behöva ha tillstånd för servering av mat och dryck. Din kommun vet mer om detta.

Har du ingen bakgrund inom turism? Se till att du skaffar dig kunskap om hur näringen fungerar, hur din region marknadsförs och vilka som är de viktigaste samarbetspartners för dig. Via landsbygdsprogrammets företagsstöd kan du få stöd även för kurser och utbildningar.

Vad kan du erbjuda?

Landsbygdsturism omfattar allt från gårdsbutiker med mat och hantverk till småskaligt boende och aktivitetsarrangörer inom natur och kultur och det är den typ av turism som just nu växer snabbast. På gårdarna rankar man turismaktiviteter högt vad det gäller utvecklingsbara verksamheter. LRFs medlemmar som arbetar med turism kan till exempel erbjuda jakt och fiske, boende på lantgård, turridning, mat, dryck, spa och andra äkta och klimatsmarta upplevelser. Det vanligaste är att erbjuda boende men allt fler efterfrågar mat och dryck.

Tema Häst

Allt fler upptäcker tjusningen med hästar och ridning. Gäster passar på att utforska omgivningarna från hästryggen när man bor på en lantgård med hästaktiviteter – på egen hand eller med instruktör. Du hjälper till att anpassar ridningen till vad dem kan. Ridning är så mycket; tölta fram på en stadig islandshäst, smyg genom skogen på en lugn fjording, eller varför inte prova att rida "barbacka", utan sadel?

Kanske vill du ordna turer med häst och vagn, kurser i hästvård, körning eller hästars beteende. Men visst är det mysigt att bara kunna få pyssla om hästarna med att rykta, fläta manen och gosa. Du ger skriftlig information om vilka slags hästaktiviteter gården erbjuder.

Tema Fiske

På gårdarna som erbjuder fiskeaktiviteter räknar gäster med spännande fiskeupplevelser – på egen hand eller med en guide till hjälp. Olika fiskeäventyr väntar i olika delar av landet; abborre i skogstjärnen, lax vid havskusten eller röding i fjällvärlden. Av dig som värden får dem skriftlig information om vilken typ av fiskeaktivitet som erbjuds i området. Fiskekort löser ni på gården där ni bor. Flytvästar och båt – där det behövs – ska finns tillgängliga, liksom möjlighet att hyra fiskeredskap. 

Du behöver ha god kunskap om fiskevattnet, fiskeregler, karaktären på fisket och tipsa gärna om fiskeupplevelser i trakten.

Tema MC

På gårdarna med MC tema ordnar du med det mesta som kan tänkas för att göra det enkelt och bekvämt för dem som kommer färdandes på sina hojar. Att gårdarna ligger längs små slingrande vägar i vacker natur, är en ren bonus. Mc förarna behöver aldrig köra in i stadstrafiken och krångla. Du erbjuder parkering på fast underlag under tak och möjlighet till att tvätta och torka kläder och kängor. Önskas en lättare kvällsmåltid ordnar du det på förfrågan. Dessutom kan du erbjuda tillgång till en högtryckstvätt om dem vill skölja bort dagens resdamm från motorcykeln.

Tema Konferens

Sunda beslut fattas ofta i rogivande och inspirerande omgivningar. På ett flertal lantgårdar finns idag möjlighet att förlägga en konferens. Här skapas en avspänd atmosfär och företagsgäster kan fokusera på arbetsuppgiften. I dina konferenslokaler behöver du naturligtvis all nödvändig utrustning och kommunikationsteknik som OH-projektor med filmduk, blädderblock, kopieringsmöjligheter, TV med video samt tillgång till internet, fax och telefon. Fika, lunch och middag serverar du enligt önskemål. 

Närheten till naturen bjuder på stora möjligheter till avkopplande aktiviteter. Visst har massor av goda idéer fötts under en fisketur! Kontakta gården direkt för mer utförlig information.

Gårdsbesök för skolor

Bondgårdsbesök är något som du kan erbjuda till främst skolor. Vardagslivet på gården med djur, växter och maskiner är en spännande värld som är perfekt att kombinera med det traditionella skolarbetet. Många elever har i dag ingen naturlig kontakt med det svenska lantbruket, och ett bondgårdsbesök brukar vara ett populärt inslag när skolklassen läser om det svenska lantbruket.

Resurser

TRIP hjälper dig - du kan få hjälp och rådgivning via Turistnäringens Utvecklingscenter TRIP eller på telefon 0771-222 999. TRIP är också ett online-nätverk där du kan hålla dig uppdaterad och ta kontakt med andra företagare runt om i landet. 

Det finns pengar att söka- Landsbygdsprogrammet ska hjälpa dig och underlättar att investera i ditt företag, att bidra till ökad omsättning och på lång sikt skapa fler arbetstillfällen på landsbygden. Det finns två olika sorters stöd att söka. Se vad som passar dig och ditt företag.

Regionala företagarcoacher

På varje LRF-S regionkontor finns en Företagarcoach som har i uppdrag att stötta utvecklingssugna medlemmar. Oavsett om det handlar om att träffa nya affärskontakter, gå kurser, utveckla grisföretag, sälja älgsafari utomlands, bygga ett vindkraftverk, eller helt enkelt diskutera nya utvecklingsmöjligheter, finns Företagarcoacherna till för LRFs medlemmar.
Ring 0771–573 573 och fråga efter din Regionala Företagarcoach.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se