Tillverka och sälja en hemmagjord produkt

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

Starta ett hemföretag och tillverka och sälja en hemmagjord produkt kan minska betydande startkostnader jämfört med att utrusta en anläggning. Dessutom, driva ett företag hemifrån gör att du kan enkelt flytta mellan arbete och personliga aktiviteter.

Details

Detta är en fördel om du är disciplinerad och fokuserad, men det kan vara ett problem om du är lätt distraherad. Starta en hemtillverkning är ingen komplicerad uppgift. Men, för att göra det framgångsrikt krävs originalitet, disciplin och affärsmanaskap.

Vilka produkter kan du tillverka och sälja?

Du säkert kan göra hantverk billigt. Du kan sälja dem på hantverk försäljningsställen och jordbrukarens marknader. Det är mer ekonomiskt att sälja dina hantverk på nätet, men det finns ingen anledning att du inte kan sälja till så många butiker du har tillräckligt hantverk för. Många ställen tar ut små avgifter, ibland bara en mindre provision av vad du säljer. De mest framgångsrika konsthantverkare är inte de som förlorar mycket tid på sina leveranser, utan det är dem med mycket unika idéer eller en individuell stil som sticker ut. 

Om du är intresserad av att starta en livsmedelstillverkning, kommer dina alternativ sannolikt begränsas av regler som begränsar vilka typer av objekt som du kan producera i ett hemmakök i motsats till ett kommersiellt kök. Numera har vi regler för det mesta, och ändå är det nästan alltid på det sättet, att i de produkter som tillverkas hemma använder man naturliga råvaror till skillnad mot de fabrikstillverkade med E-nummer, konserveringmedel och allehanda substitut som ersättare för det som är naturligt och betydligt nyttigare för kroppen. 

Du stöter kanske inte på begränsningar om du producerar hemgjorda produkter såsom sydda blusar eller målningar, men du kan behöva ytterligare tillstånd för verksamhet som inkluderar svetsning eller glasblåsning, vilket kan vara farligt.

Dessutom kan omfattningen av ditt företag avgöra om du kan driva det från ditt hem. Till exempel, om du gör tvål i begränsade mängder för att sälja på lokala bondens marknad du förmodligen inte kommer att stöta på stora svårigheter att göra dina produkter i ditt hem. Men om du tillverkar tvål i större mängder och distribuerar nationellt kan finnas fler restriktioner att ta hänsyn till.

Platsen

Ägna ett område av ditt hus för din verksamhet. Du kommer att driva din tillverkning mer effektivt om du kan hålla din utrustning och inventarier klara för användning än om du måste packa ner och packa upp ditt företags infrastruktur varje gång du vill börja produktionen. Om det behövs, börja med ett litet utrymme och expandera i takt med att verksamheten växer.

Om möjligt, göra minimala ändringar i ditt hem för att begränsa startkostnader. Om du använder en särskilt inrättad lokal i din bostad för näringsverksamheten kan du få avdrag för en rimlig del av de löpande driftskostnaderna som värme, ström, vatten och förslitning. Du får också göra avdrag för de utgifter som direkt hör till näringsverksamheten, t.ex. utgifter för speciell ventilation.

För mer allmänna kostnader får du inte avdrag. Du kan få göra avdrag även för arbetsrum i bostaden även om du inte har inrättat en särskild arbetslokal. Förutsättningen är att du under beskattningsåret arbetat minst ett antal timmar i bostaden för verksamhetens räkning. Kontakta din lokala Skattemyndighet för att ta reda på vad som gäller i ditt fall.

Försäljning

Det bästa stället att börja sälja dina hemgjorda objekt är ditt lokala samhälle. Det finns säkert en hel del loppmarknader och hantverksevent i ditt område. Du bör undersöka lokala kyrkor och organisationer som brukar vara värdar för dessa typer av händelser för att hitta var du kan sälja dina hemgjorda objekt. Kostnaden är oftast liten för att få ett bord vid dessa händelser.

Du kan använda en trevlig tygbit som en bordsduk på ditt bord för extra exponering. Har dina hemprodukter visat sig vara lönsamma och inte kan dubbleras utan att bryta mot upphovsrättslagar - kan du börja sälja dem på nätet. Mest lämpliga platser att sälja på är samma typ av marknad där andra liknande varor säljs. Många säljer hemgjorda produkter på köp och sälj sajter på nätet.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo