Här får du praktiska checklistor som gör det enklare och snabbare för dig att komma igång. Och som kan hjälpa dig att bättre planera, förbereda och hantera din verksamhet.

Uppdrag inom homestyling

Gillar du inredning? Har du intresse för färg, form och material? Då kanske affärsidén att erbjuda uppdrag inom homestyling kan passa dig? 

Läs mer

Hur man blir florist och kan starta ett floristföretag

Har du alltid haft en passion för blommor? Har du ett kreativt öga och färdigheter för att skapa vackra arrangemang? I så fall kanske du överväger en karriär som florist. Att vara florist är ett givande arbete och kan vara ett inspirerande sätt att försörja sig.

Läs mer

25 Idéer för småbutiksägare - del 3

Utseendet i butiken ska vara inbjudande för att uppmuntra kunder att komma in. Om du använder designers eller butiksinredare se till att de sätter tillräcklig vikt för skyltfönster. Detta är ett område som ofta förbises eller minimeras. Kom ihåg att fönstret är ditt verktyg för att förbättra försäljningen. Ta ansvar för att få vad du vill. Här kommer del 3 i vår artikelserie. 

Läs mer

Starta eget som inredare – ett verkligt drömjobb

Kalla dig för inredare – det är okay

Du har säkert sett eller hört några olika begrepp och titlar inom inredning. Det finns inredare, inredningsarkitekter, inredningsarkitekter SIR/MSA och tidigare fanns det inredningsarkitekter SIR. 

Alla kan kalla sig inredare. Den titeln är inte skyddad eller kopplad till någon speciell utbildning. Den enda titel i detta sammanhang som är skyddad är Inredningsarkitekt SIR/MSA. Det betyder att den personen har slutfört en utbildning som ger en Mastersexamen. Titeln ”inredningsarkitekt SIR” används inte längre eftersom förbundet SIR har gått upp i Sveriges Arkitekter.

Inredare

En inredare jobbar med att inreda eller göra om inredningar i bostäder, kontor, restauranger, butiker m.m. Inredaren gör förslag till layout, golvbeklädnad och mattor, väggbeklädnad, takfärg och takdekorationer, gardiner och draperier, belysning, fast inredning, möbler, bild- och  ljudanläggningar, färgsättning, konst, växter och övriga prydnadsföremål.

En inredares jobb går ut på att träffa uppdragsgivare för att ta reda på deras behov och önskemål, mäta upp den lokal som skall inredas, göra ett eller flera förslag till lämpliga layouter, göra kostnadsberäkningar och sammanställa prover på de material och färger som föreslås. I allmänhet görs en sådan presentation på stora pappskivor, pannåer så att uppdragsgivaren och användarna kan få en bra uppfattning om hur den färdiga inredningen
kommer att bli. Inredaren kan också anlitas för att planera genomförandet, organisera olika hantverksjobb, planera och eventuellt genomföra nödvändiga inköp, samordna leveranser ur tidssynpunkt och kontrollera så att hela genomförandet av den nya inredningen sker enligt en i förväg uppgjord plan.

Inredningsarkitekt 

För att bli inredningsarkitekt ska du genomföra studier som tar upp till ca 5 år heltid. Som inredningsarkitekt ska du kunna beskriva en fysisk verklighet såsom en byggnad, rum och inredning innan de blir verklighet. Man måste alltså vara duktig i att rita, kunna ritteknik och tredimensionell gestaltning med penna eller i dator. Man måste också kunna presentera olika förslag både muntligt och skriftligt. Inredningsarkitekten ska kunna kommunicera med och ha förståelse för brukare, beställare, tillverkare och konsulter inom bygg- och tillverkningssektorn.

Det är viktigt att inredningsarkitekten känner till vilka lagar och förordningar som gäller, t.ex. med tanke på miljö, arbetsmiljö, akustik, materialkrav, produktkrav, möjlighet till återvinning, säkerhetskrav och socialt ansvar i samband med tillverkning och transporter av inredningsdelarna.

En inredningsarkitekt formger även möbler och ritar inredningar för särskilda behov. Det kan handla om konsertsalar, restauranger, hotell, varuhus, kontor och andra arbetslokaler, lyxiga bostäder, fartyg, undervisningslokaler etc. som vill ha sin egen prägel.

inredartjejerstege600

Oj, så många möjligheter det finns

  • Det finns massor av olika möjligheter som inredare. Du kan
  • Jobba som anställd på ett arkitekt- eller inredningskontor
  • Jobba åt olika sorters tillverkare
  • Jobba åt de som säljer produkter som påverkas av inredning
  • Och framför allt – starta eget!

Här får du en kortfattad checklista för att starta eget som inredare

Skaffa uppdragsgivare

  • Kolla marknaden och konkurrenter
  • Skapa din egen hemsida
  • Gästblogga, skriv artiklar och försök komma ut och hålla föredrag
  • Ta fram visitkort och en enkel broschyr på din dator

Tänk på lönsamheten

  • Bestäm dig för hur du ska ta betalt
  • Ordna ett pärmsystem eller mappsystem i datorn för kvitton, fakturor, avtal mm.
  • Skaffa plusgiro och/eller bankgirokonto
  • Skaffa mall för dina fakturor

Det viktigaste - du själv

  • Fundera på om du behöver utveckla dina kunskaper inom något område
  • Sätt upp dina egna tydliga mål
  • Skaffa dig en mentor eller några personer som du kan diskutera dina idéer med

Planera

  • Upprätta en enkel affärsplan
  • Välj företagsnamn och domännamn
  • Välj mellan enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag
  • Registrera firman
  • Teckna nödvändiga försäkringar

Lokaler och utrustning

  • Starta hemifrån eller hyr lokal
  • Köp in eller låna teknisk utrustning för din verksamhet, dator, mobil, fast telefon, kopieringsapparat/skanner/skrivare
  • Företagsabonnemang för din mobil

Internet

  • Ordna med en e-postadress som är lätt att förklara och komma ihåg
  • Skaffa bra domänadress för din hemsida
  • Ordna ditt kundregister i datorn
  • Börja skicka ut nyhetsbrev

Låt startskottet gå!

Läs hur du kan lyckas med att starta eget företag som inredare i boken ”Starta eget som inredare” som du hittar här.inredare” som du hittar här.

 

Checklista: Allt om företagslån

Det är många som drömmer om att starta ett eget företag. Frågan är bara hur den drömmen ska bli verklighet. Idéerna kanske finns men hur är det med kapitalet? Ett vanligt första steg är att ansöka om ett företagslån. 

Läs mer

En egen e-handel kan ge dig en intressant passiv inkomst

Du kan börja med en e-handelslösning i liten skala. Jag talar inte om något jätteföretag som Amazon, Adlibris, Zalando eller liknande. Nej, börja i liten skala. Jag säljer ca femton produkter från min hemsida. Alltså en minimal verksamhet som jag lär mig mycket på. 

Om du bygger en hemsida i Wordpress eller annan vanlig plattform så finns det färdiga sidor där man kan presentera olika varor eller digitala tjänster. Det finns flera säkra betalsystem och transportföretagen gör det hela tiden enklare och snabbare att distribuera varor över hela landet.

Läs mer

Checklista för egenkontrollprogram för livsmedel

Eftersom det är livsmedelsföretaget som är ansvarigt för att livsmedelslagstiftningen följs så måste livsmedelsföretagaren alltid kunna redogöra för rutinerna som gäller i företaget. Också detta kan vara en god anledning till att ha arbetsinstruktionerna nedskrivna så att man kan slå upp och visa dem. Men i så fall är det självklart viktigt att rutinerna stämmer överens med hur arbetet bedrivs i praktiken och att de utvecklas tillsammans med verksamheten. 

Läs mer

Checklista vid köp av företag

Att köpa företag kan ibland vara bättre än att starta nytt från grunden. Det finns något färdigt, något du kan se, personal, utrustning, kunder. Det finns en historik. Det finns bokslut och gjorda förtjänster. Det finns bevis. Vill du snabbt få en uppfattning om företagets läge så är en granskning av tidigare bokslut ett bra sätt. Vill du bygga ett företag som är lönsamt, växande och långsiktigt hållbart så krävs en mera omfattande analys. 

Läs mer

28 frågor att tänka på innan du hyr ett kontor

Att välja läge för ditt nya kontor är inte lätt. Det finns många faktorer du bör tänka på när du väljer läge. Alla företag har olika behov och förutsättningar. Lokalen du letar efter ska inte bara passa den verksamhet som du bedriver, den ska också vara en arbetsplats där du och dina besökare ska trivas.

Läs mer

9 steg att följa innan du startar ett hantverksföretag

Marknaden för hemslöjd och hantverk är större än någonsin. Kunderna har blivit ekologiskt medvetna och prioriterar naturmaterial. Man lär sig att ta vara på det gamla, att reparera i stället för att köpa nytt. Folk går mot nytänkande samtidigt som hantverkare håller på att återhämta sig.

Läs mer

Att odla ekologiskt i eller nära staden

Ett stort stadsbruksprojekt i södra Sverige har nyligen avslutats. Målet har varit att ta fram modeller för att skapa jobb och höja livskvaliteten genom odling i städer och göra dessa ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara. Många driftiga företagare jobbar efter ett ekologiskt eller miljövänligt koncept. När man ska odla kommersiellt i staden finns det många saker att tänka på. Här följer en checklista som är baserad på erfarenheterna från projektet.

Läs mer

Fler artiklar...

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg