Fungerar fakturaköp även för skulder?

En kund som aldrig betalar i tid kan upplevas som ett ben i halsen. Varför man en gång svalde den fisken känns svårt att förklara, men nu är det som det är. Det händer förstås att man helt enkelt får inse att loppet är kört. Men många gånger så kan det vara så att oerfarenhet av att driva in räknar gör att man inte lyckas så väl med sin fakturering.

Med fakturaköp så lägger man över detta arbete på ett factoringbolag. De kommer att se till att räkningar betalas och sköter saker som Inkasso då det blir nödvändigt. Men kan man sälja fakturor som redan är sena?

Det går att överlåta en skuld

Visst går det att överlåta en skuld till ett företag som jobbar professionellt med detta. Inkassoföretag är ju i grund och botten verksamheter som sysslar med att driva in skulder steget innan en räkning går vidare till Kronofogden. För detta så tar de en avgift direkt från kunden som inte betalade i tid. Det finns också privata indrivare som har inkassotillstånd och som kan göra samma sak.

Men factoringbolag är inte samma sak som inkassobolag även om de tar hand om inkassotjänster då det krävs. Då gör de det via ett inkassoföretag som de samarbetar med. Somliga bolag såsom Eurocredit erbjuder både fakturaköp och inkasso. Det är viktigt att förstå att man inte kommer att kunna sälja varje faktura till en factoringtjänst. I varje fall inte om det rör sig om en seriös tjänst. Det beror på att de kommer att se över kunden som inte betalar för att se om det rör sig om ett företag som kommer att klara betalningen. Om kunden inte ser ut att klara av återbetalning så kommer factoringbolaget inte att köpa fakturan.

Factoringbolagets uppgift

Med factoring så säljer du alltså fakturor som fortfarande är aktuella och som kanske inte ens har ställts ut. Du kommer överens med factoringtjänsten i förväg om vilken eller vilka kunder de kommer att hantera räkningar för. På så vis så kan du snabbt få in pengarna då kunden gör en beställning. Factoringbolaget betalar hela summan minus en avgift på en gång. Sedan kommer de att sköta indrivningen av pengarna i enlighet med de villkor som ges för fakturering.

Se till att du får en flexibel tjänst där du själv kan anpassa hur många fakturor som du säljer. Det här innebär ju en kostnad så det är viktigt att du får det stöd som du faktiskt har behov av. För nya företag så kan det vara en stor hjälp att lägga över faktureringen på ett bolag som har lång erfarenhet av detta. Om de säger nej till fakturor från en viss kund så är det en varning och ett gott tips om att du bör göra likadant. Factoringbolagets uppgift är inte att köpa räkningar som inte kommer att betalas utan att se till att du får in kontanter snabbare genom att köpa fakturor som med största sannolikhet kommer att betalas innan sista betalningsdatum.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se