Själv eller med partner

Det finns ett ordspråk som säger att har du en god vän, skall du inte riskera att ni blir ovänner genom att ingå kompanjonskap i affärer. Så det gäller att tänka noga igenom innan du fattar ett sådant beslut.

Om du önskar att vara ensam ägare eller äga verksamheten tillsammans med en eller flera partner, beror på din egen inställning och på dina starka och svaga sidor. Rent generellt kan man säga att du bör undvika partner, om du inte är säker på att de har något värdefullt att tillföra verksamheten, vilket du inte kan få utan att de blir delägare.

Om du själv inte vet det minsta om, eller har intresse för, bokföring och redovisning och har en god vän som har sin styrka på detta område, är inte detta en tillräcklig anledning. Det finns otaliga bokföringskunniga människor och företagare som gärna sköter dina räkenskaper till ett rimligt pris.

Att du själv inte kan skriva eller redigera dina texter, men har en god väninna som fick bästa betyg för sina uppsatser under studietiden är inte heller tillräcklig anledning för att låta henne vara delägare i firman- även om du t.ex. har en hemsida som ska uppdateras varje dag. Erbjud henne hellre att skriva och redigera dina texter för ett fast honorar per sida eller artikel. Eller om verksamheten är omfattande nog till att försvara en sådan kostnad- erbjud henne arbete som extern copywriter eller redigerare.

Men ingen regel utan undantag

Många vänskapsförhållanden har utvecklat sig positivt när man äger och driver en rörelse tillsammans. En absolut förutsättning för att det skall fungera är emellertid att det skrivs ett samarbetsavtal som klart upplyser om vilka rättigheter och skyldigheter var och en av parterna skall ha i samarbetet.

Det finns standardavtal som reglerar de mest fundamentala sakerna och som kan användas som bas för ett specialavtal för dig och dina partners. Men en viktig sak att komma ihåg är att sådana samarbetsavtal bör du absolut få en affärsadvokat att se på innan du undertecknar dem. Förhållanden som du inte tänker på idag, kan en advokat av erfarenhet upptäcka och skriva in i avtaltexten.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo