Student och entreprenör - del 2

Hur man startar en studentverksamhet

Så du är student och tänker på att starta ett företag?

College kan vara en bra tid att utforska entreprenörskap. Och det finns många olika affärsmöjligheter som högskolestudenter kan starta utan varken mycket tid eller kapital.

Att vara högskolestudent hindrar inte på något sätt att starta eget. Det finns studenter som tjänar många tusen kronor från sin verksamhet. Sanningen är att det är säkrare att testa din entreprenörsförmåga medan du fortfarande är på college. Detta beror på att det är möjligt att satsa på företag innebär att du börjar på rätt fot.

Varför bör du starta ett företag?

Tänk på det: vad måste du förlora? När kommer du att få ytterligare möjlighet att göra det här? Det är osannolikt att du får mer tid i ditt senare liv -när du äger hus, har ett jobb eller har en familj att sköta. Detta kan vara den enda tiden i ditt liv du har friheten att göra misstag - så dra nytta av det.

Ett företag kostar inte nödvändigtvis mycket att starta - och det behöver inte ta upp hela din tid.

Det handlar inte bara om att tjäna extra pengar, utan att starta ett företag är också bra för ditt CV: Tänk på hur imponerade potentiella arbetsgivare kommer att vara om du berättar för dem att du har startat eget redan under studietiden. När andra studenter har det svårare att få ett jobb, kommer ett eget företag att ge dig fördel över andra kandidater - och du kan visa för arbetsgivare hur självmotiverad du är.

Så vad väntar du på? Kom igång!

Vilken typ av verksamhet ska du starta?

Som student är det viktigt att du väljer din verksamhet försiktigt. Det måste kunna passa in i dina studier. Under studietiden har du för det mesta möjlighet att själv planera din tid. Om du exempelvis behöver springa på möten med en kund eller leverantör under en dag, kan du göra detta på dagen och sedan plugga på kvällen. Den flexibiliteten är svår att få till om du är heltidsanställd och jobbar 8- timmarstid varje dag.

Det första du bör göra innan du lägger ner tid, energi och pengar på din affärsidé, är att testa denna på andra. Prata med studiekompisar, familj och vänner (helst personer som har koll på din bransch, såklart). Tycker de att din idé verkar hålla? Ta den vidare!

Hitta en smart affärsidé

Vad är du riktigt bra på eller älskar att göra? Kanske börja med det! Tänk på vilka satsningar som kan stödja din examen eller framtida karriär.

Gör lite forskning: vad folk behöver eller vill ha? Tänk på ett vardagligt hinder som du möts med - hur kan det övervinnas? Om du skulle kunna tillhandahålla eller uppfinna något som skulle göra livet enklare, bättre, säkrare, rättvisare eller billigare - vad skulle det vara?

Internet har nyligen gjort det möjligt för människor att framgångsrikt starta företag med liten eller ingen stress och som student kan du utnyttja Internets potential för att starta din verksamhet. Det finns flera internetbaserade företag och online koncept som en högskolestudent framgångsrikt kan starta med litet eller inget startkapital inom campus, utanför campus och under semester.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo