
Ta reda på lagar och regler
När du har hittat en affärsidé som passar dig är det dags att konfronteras med verkligheten. Det är mycket du skall tänka på. För att slippa få problem med myndigheter och lagar skall du redan i dina startförberedelser ta reda på vilka lagar som reglerar den verksamhet du vill starta.
Sök information
Det finns flera sätt att nå inledande information om vad som krävs inom specifika områden med tanke på tillstånd, registrering, anmälan etc. Det enklaste sättet är att söka i de kunskapsdatabaser som finns på Internet t.ex. på www.verksamt.se eller www.skatteverket.se, där kan du hitta uppdaterade uppgifter om alla regler som rör den person som startar företaget, platsen för verksamhet och verksamhetsinriktningen. Kontakta sedan de myndigheter som handlägger de olika tillstånden för närmare information om vad som gäller i din situation.
Håll ordning på papper
För de flesta företagare är vardagen en blandning av enkla och komplicerade uppgifter. Ibland är det mycket som ska hända samtidigt och då kan man bli lite stressad när man vill hinna med allt. Lägg upp de administrativa rutinerna så att du har tid för annat. Skapa ordning och reda från början. Även om du inte är världsmästare på ordning så måste du lära dig att spara kvitton och fakturor och ha kontroll på dina inkomster och utgifter. Det är en förutsättning för att du ska kunna ha din bokföring i god ordning.
Ditt ansvar
En bra ekonomisk rådgivare är alltid en bra investering. Men även om du skall anlita någon annan som skall ta hand om din bokföring måste du ändå ha kontroll på grunderna. Att kunna förstå siffror är din bastrygghet och ger dig kontroll över företagets ekonomiska ställning. Det finns många bra databokföringsprogram som kan underlätta dina ekonomiska arbetsuppgifter och hjälpa dig att ta fram nödvändiga rapporter när du behöver dem. Du sparar samtidigt mycket tid.