Jobba hållbart och effektivt hemifrån

För bara 100 år sedan var nästan alla egna företagare, och många arbetade hemifrån. Läkaren tog emot patienter i vardagsrummet. Försäljarna hade lager i sina garage eller i skjulet ute i trädgården. Affärsinnehavaren och familjen bodde ovanpå butiken. Idag är det tvärtom – bara några av oss är egna företagare.

Men under de senaste 5-10 åren har det hänt spännande saker i vardagsrum, matsalar och sovrum runt om i landet. Tusentals människor har skaffat sig hemkontor och arbetar nu hemifrån.

Den nya utvecklingen uppmuntras inte bara av de livsstils förändringar, den underlättas avsevärt av snabb utveckling av teknologi- datorer och andra elektroniska hjälpmedel har blivit både billigare och mer lättillgängliga än någonsin tidigare.

Att vara mobil och ha kontoret på fickan blir allt vanligare. Det mesta ryms i våra telefoner och datorer och vi kan nås när som helst. Det spelar mindre roll om vi sitter på den vanliga arbetsplatsen eller någon annanstans. Utrustad med en laptop och mobil kan man ta med sig det fullt utrustade kontoret på en båt, till ett hotell eller toppen av ett berg. Arbeta hemifrån är också bra för miljön.

Driva ett företag utan kontor

Det är ofta meningsfullt att starta ett nytt litet företag hemifrån, eftersom det håller kostnaderna till ett minimum. Men i dag fortsätter vissa företag att fungera utan kontor även när de har blivit etablerade.

Tekniken har gjort detta till ett praktiskt alternativ. För tio år sedan var sannolikheten att hitta offentliga platser med gratis trådlöst internet och eluttag nästan noll. Idag har de flesta städer dem - i bibliotek, kaféer och även på bussar och tåg. Tillfälligt bruk gemensamt kontorsutrymme är allmänt tillgängligt för möten och korttidssamarbete.

Mobila enheter och molnbaserad programvara har hjälpt till att driva förändringen i arbetsrutiner. För många småföretag gör det nu perfekt mening att arbeta utan fast kontorsplats.

Kan det fungera för dig?

I den här guiden ser vi på för- och nackdelarna med att arbeta utan kontor, med tips om att få ut det mesta av detta nya och potentiellt befriande sätt att göra affärer.

Ska du jobba hemma så finns det vissa saker som är bra att veta. Även om det är lockande att inte åka till jobbet alla dagar, så har du fortfarande kraven på dig att prestera. En plats och en miljö som ger dig de rätta förutsättningarna för att kunna arbeta.

Utrustningen på arbetsplatsen hemma kan behöva ses över, som till exempel internet uppkoppling, tillräckligt stort bord med armstöd, ergonomisk stol, bildskärm utan ljus-blänk och liknande.

Du ska kunna jobba bekvämt och ändamålsenligt, så att både kropp och hjärna håller. Sitta med laptoppen på en pinnstol vid köksbordet med familjen stimmande runt omkring är inte nyttigt i längden.

Korta pauser då och då när du gör privata saker är däremot inte fel. Hemma har du inga jobbarkompisar att byta några ord med och ingen kaffeautomat att gå till, som annars ger välbehövlig vila. Då kan lite hemmapyssel vara avkopplande.

Fokusera målet

Ge dig inte iväg någonstans utan att veta vart du är på väg. Ta reda på var du befinner dig och börja fokusera målet. Innan du ger dig iväg ska du ställa 2 frågor:

  1. Vilka är de speciella kvaliteter – produkter eller tjänster jag har att sälja på marknaden?
  2. Finns det något verkligt behov av den här typen av företag?

När du väljer vad du ska satsa på är det bäst att du utgår från det du redan kan och förhoppningsvis tycker mycket om att göra. Om du har gröna fingrar har du förmodligen drömt om att bli trädgårdsarkitekt. Om du är system analytiker kanske du frestas bli konsult inom samma område. Om du älskar att ha gäster kanske ett pensionat är din största dröm. Du kanske är duktig på att laga mat. Du kan starta en cateringfirma eller baka kakor åt lokala kaféer.

Det faktum att man har anlag eller intresse för något innebär inte automatiskt att det finns en marknad. Det kan kräva lite grundforskning. Oroa dig inte – det är inte så konstigt som det låter.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo