Hur säker är din butik?

Vad händer om din butik tvingas stänga i flera dagar – eller veckor? Småföretagare är ett lockande mål när det kommer till inbrott, stölder och bedrägeri. Enligt en färsk undersökning har var fjärde småföretagare blivit utsatt för brott senaste tre åren. Riskerna är många och ett effektivt säkerhetsarbete är nödvändigt för en framgångsrik handel.

En säker butik handlar inte bara om att man har ordentliga lås och galler över fönster, säkerhet inkluderar de rutiner man jobbar med. Grunden är att de anställda vet vilka rutiner som gäller och att man arbetar fram dessa.

Hur kan man skydda sin butik på bästa vis?

Så länge som det finns folk som försöker stjäla så kommer butiker att behöva investera i säkerhet. Många gånger är man tvungen att installera kameraövervakning och varularm som avskräcker från brott. Man kan också jobba med butiksinredning som gör att butikslokalen känns säker och trygg att vistas i. När de som jobbar i butiken har god översikt och vet precis vilka säkerhetsrutiner som gäller så skapar man en atmosfär som motverkar stölder eller hot. Sedan så är det ju faktisk så att man måste inse att olika områden har olika karaktär och att det gäller att se över sin säkerhet i enlighet med den miljö som man driver butiken i.

Det går alltid att göra din arbetsplats säkrare. Här är några exempel på säkerhetsrutiner, som kan anses nödvändiga på de flesta försäljningsställen.

Ändra layouten på din butik

Oavsett vilken typ av verksamhet du kör, kan utformningen av din butik hjälpa till och öka säkerhet. Tänk på designen och utformningen av din butik, inklusive var värdefulla varor finns, hur dina gångar är konstruerade och hur trafik går genom butiken. Satsa på en bra belysning. Begränsa inträdes- och utgångspunkter i din butik. Om det är möjligt, låt alla gå genom en enda dörr som går förbi kassören.

Ha synliga fönster och säkra dörrlås

Inbrottstjuvar kommer in i din butik via dörren eller fönstret, så att en första avskräckande faktor och ett steg mot säkerhet blir synliga fönster och robusta lås. Var inte sparsam med dina lås. Din lokala låssmed kan rekommendera de starkaste, bästa lås för din butik. Nästan 70% av inbrottstjuvarna går in genom en dörr. Montera tjocka, massiva dörrar som blir svåra att sparka in.

Använd din fönstersskylt så att förbipasserande kan se hela vägen in i affären. Detta kommer att avskräcka rånare eftersom de kommer inse att det finns mer chans att de fångas i akten. Om du inte fysiskt kan ändra layouten på din butik, installera övervakningsspeglar. Speglar placerade i hörn och vid gångarnas ändar är det bästa sättet att förbättra omedelbar synlighet till alla delar av affären. På så sätt kan du övervaka varje kund, oavsett var de är i affären.

Låsa värdefulla varor i ett skåp

Om du inte kan omorganisera hela butiken är ett enkelt sätt att avskräcka stöld genom att göra värdefulla objekt svårare att stjäla. Överväg att låsa dem i ett vitrinskåp, lägg dem bakom registret eller båda. Se till att skåpet/display visar fortfarande varan som är låst. Du vill inte dölja dina varor, bara förhindra att de blir stulna. Om du inte kan sätta in alla dina värdefulla varor i ett skåp, bör du åtminstone låsa bort de dyra objekten som lätt kan bli stulna. Allt som är litet, bärbart eller lätt att dölja borde absolut vara låst. Begränsa antalet anställda med tillgång till skåpets nycklar.

Placera små, lättstulna föremål i närheten av registret. Det finns en anledning till att närbutiker tenderar att sälja små saker, som cigaretter, tändare, godis och förbetalda kreditkort nära frontregistret. Det gör det lättare för den anställde som är skyldig att övervaka dessa saker att ha en bra översikt.

Installera säkerhetskameror

Säkerhetsanordningar är ovärderliga att ha av flera skäl. En tjuv kan se en övervakningskamera och bestämma sig för att inte handla. Om någon bestämmer sig för att fortsätta kan ett aktivt övervakningssystem hjälpa dig att fånga tjuven i akten, och det ger dig bevis på film att en person faktiskt stal från din butik. Detta kan sedan lämnas till polisen.

Även falska övervakningskameror kan hjälpa till att avskräcka stölden. En butikstjuv vet inte att de inte är riktiga och kan vara rädda för att stjäla.

Håll dina hyllor välfyllda och täta

Under en hektisk dag kan en butik mycket enkelt bli rörig. Föremål säljs och hyllorna fylls inte på, återlämnade eller oönskade föremål lämnas utsprida runt i affären och saker ser i allmänhet röriga ut. Detta gör att din butik är mycket utsatt, eftersom det gör det lättare för en tjuv att ta något utan att det märks. Om dina hyllor är fyllda och tätt packade märker du snabbare om något saknas.

Skaffa tillräcklig personal

En underbemannad butik gör det enkelt för tjuvar att stjäla. De vet att anställda antingen kommer att distraheras med andra kunder eller kan vara begränsade till en enda del av affären. Av den anledningen är det viktigt att anställa tillräckligt många i butiken. Kom ihåg att många butikstjuvar arbetar i par eller större lag. Det är inte ovanligt att ha en eller två personer distrahera en anställd som är underbemannad medan en annan person stjäl lika mycket som möjligt.

Det finns förstås inget konkret tal när det gäller hur många som ska finnas på plats. Du kanske måste börja med ett visst antal arbetstagare och hyra mer efter behov. Du kan också kolla hur de andra liknande butiker gör med bemanning - eller prata med någon du känner och fråga hur många anställda de normalt har en vanlig dag.

Kommunicera med kunderna

När du går in i en butik kan du ha märkt anställda som hälsar dig vid dörren. Antagligen en kassör eller säljare som säger hej och erbjuder hjälp om du behöver det. Det kan tyckas som bara trevligt, men det tjänar faktiskt ett syfte: när man hälsar interagerar man med sina kunder och skapar kontakt. Denna praxis kan hjälpa till att avskräcka från stöld och underlätta anställda identifiera tjuvar som lyckas komma undan.

Se till att minst en anställd hälsar varje kund som går genom dörren och sedan initiera små samtal med dem. Säg saker som, "Hej, finns det något jag kan hjälpa dig med idag?" när kunder går in och "Tack för att du kom in idag hoppas vi att vi ses snart" som folk lämnar.

Om det är möjligt, försök att ha en anställd ute på golvet under rusningstider. Detta kan hjälpa till att hålla koll på kunder som vandrar genom gångarna medan kassapersonal är upptagen.

Utbilda anställda på stöldskydd

Ett inbrott medför oftast onödigt merarbete och kan resultera i intäktsbortfall så att arbeta med förebyggande åtgärder är ofta en bra investering. Oavsett hur många anställda du har, bör du träna dem alla på förebyggande av stöld. Lär dina arbetare hur man ska upptäcka misstänkta, vilken typ av beteende eller tecken att leta efter, och vad man ska göra vid stöld. Se till att dina anställda känner till eventuella stöldskyddsåtgärder. Träna dem om hur man kan förebygga stöld och vad som ska göras vid stöld. Uppmuntra dem att prata med dig om eventuella brister som de sett.

Var uppmärksam

Upptäck misstänkt beteende. Oavsett vilka förebyggande åtgärder du tar, finns det alltid en risk för att någon fortfarande kommer in i din butik och försöker stjäla. De flesta tjuvar är dock inte professionella brottslingar. De är vanligtvis mycket nervösa, slarviga i sina metoder och tenderar att uppmärksamma sig själva. Håll ögonen på alla som spenderar mycket tid på att titta på kassören eller försäljaren.

Om du har ett omklädningsrum i din butik, hålla reda på vem som går in och hur mycket varor de tar med sig. Om du ser någon som ser eller verkar nervös (undviker ögonkontakt, plockar upp slumpmässiga objekt utan intresse etc.), håll ögonen på den personen. Hen planerar förmodligen att stjäla någonting och väntar på rätt tid.

Lär dig knep de använder

Butikstjuvar är oftast inte särskilt uppfinningsrika. De brukar använda samma rutiner i butik efter butik tills de fångas. Lär dig vad du ska leta efter, och bevaka misstänkta individer. Ett vanligt knep är att byta prislapp på varor. Var uppmärksam på priserna när du får betalt från någon, och se till att dina anställda också gör det.

Försök inte vara hjälte

Sätt aldrig din, dina anställda eller kundernas säkerhet i fara. Kom ihåg att stulna varor är bara ett objekt som kan bytas ut eller ersättas och är inte värt att riskera mycket för. Om du misstänker att en stöld har ägt rum och du inte känner dig säker på att förfölja misstänkt, ring bara polisen och berätta allt som hände. Skaffa en bra- och branschanpassad försäkringsskydd som täcker de vanligaste riskerna.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo