Åka på klassresa - vad ska man tänka på?

Det finns många saker att tänka på innan man bestämmer sig att åka på en klassresa. Vart ni ska åka och hur ni ska samla in pengar till klassresan kan man säga är det viktigaste.

Det finns en lag i Sverige som säger att föräldrarna inte får betala för en klassresa för att det ska vara rättvist mellan alla elever, dock får de bidra med en liten slant. Alla pengar som kommer in till klassresan ska delas lika mellan alla elever. Denna lag finns för att ingen elev ska kunna uteslutas från en aktivitet med skolan beroende på hur mycket deras föräldrar vill och kan lägga ut.

Vad är det första man ska tänka på?

Se till att utse en ansvarig över klassresan, det kan vara läraren för klassen eller en förälder. Den ansvariga ser till att allt bokas i tid, tar hand om insamling av pengar och är den drivande kraften. Det kan vara flera föräldrar och lärare som är ansvariga tillsammans.

Bestäm en budget

Tillsammans i klassen bestämmer ni vart ni vill åka och hur stor budget ni vill ha. Sätt en rimlig tidsperiod att samla in pengar på för att nå budgeten. Om ni är ute i god tid och har ett halvår på er kan man sätta en högre budget, men om ni endast har två månader på er kanske inte budgeten bör vara så hög. Bestäm olika sätt ni kan tjäna pengar på och räkna ungefär hur mycket ni behöver samla in på varje tillvägagångssätt.

Klasskassan

Det finns flera olika sätt att samla in pengar på, som att anordna ett disco, sälja saker på loppis eller hjälpa grannar med sysslor. Ett populärt sätt att samla in pengar på nu är att samarbeta med ett företag som säljer olika typer av varor. Med de flesta företagen går ni först ut och säljer produkterna, för att sedan beställa hem varorna och dela ut till kunden. Då behöver ni i klassen aldrig ta risken att ni får produkter över som kostar pengar utan ni får den exakta vinsten.

Företaget DelikatessKungen är ett företag som hjälpt skolklasser under många år och jämfört med andra företag har de en väldigt hög förtjänst per såld produkt vilket gör att man inte behöver sälja många produkter för att komma upp till en hög vinst.

Boka resan

När ni har räknat ut hur mycket pengar ni ska samla in och ungefär hur mycket tid ni behöver lägga ner för att nå er budget kan ni boka er resa. Alla i klassen kan komma med olika förslag på olika destinationer inom er planerade budget och därefter kan alla i klassen rösta var de vill åka. Om ni skulle vilja åka utomlands har Ving många bra paketresor för skolklasser.

Skapa minnen för livet och börja planera er klassresa redan idag!

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se