Gör business av din hobby

Många drömmer om att driva ett eget företag någon gång i livet. När man drömmer om någonting är det lätt hänt att man sätter upp hinder och inbillar sig att drömmen är omöjlig att nå. Det kan vara saker som att man först måste ha en helt unik affärsidé eller att man behöver vara väldigt driven och älska att jobba dygnet runt. Visst kan det finnas en stor fördel i att vara driven och ha en unik idé men riktigt så komplicerat behöver det inte alltid vara. En bra början kan vara att ha en hobby som man känner starkt för och sen utveckla den till att också generera inkomster.

Intresse för datorer

Många av de största företagen som finns idag har faktiskt börjat i liten skala där grundaren ägnade sig åt sin verksamhet på hobbybasis. Ta till exempel Ullared som idag är norra Europas största varuhus och ett av Sveriges mest välbesökta turistmål. Det började med att en man vid namn Göran Karlsson började att sälja ut konkurspartier från familjens källare. Bill Gates största hobby var datorer. Idag är han en av världens rikaste män och hans företag Microsoft har miljarder användare runt om i världen. Det finns otaliga exempel på hur idag kända företagare börjat med en hobbyverksamhet.

Inredning

För att göra business av din hobby är det bra att ha någon form av specialintresse eller talang för det du vill ägna dig åt. Ett exempel är designern Tricia Guild som förvandlade sin passion för inredning till ett framgångsrikt företag, det världsberömda Designers Guild. Andra har kanske ett särskilt sinne för spel och strategi som de kan omsätta till att bli en verksamhet. En person som har lyckats med detta är pokerspelaren Celina Lin som började sin karriär med ett stort intresse för poker och så småningom kunde ta steget till att bli en professionell spelare som nu kan försörja sig på det som tidigare var en hobby.

Tv-spel

En av de mest kända entreprenörerna är en kille som hade ett alldeles särskilt intresse för att spela tv-spel - Felix Kjellberg, men de flesta känner honom kanske bättre under hans alias Pewdiepie. Som född 1989 har han som många andra växt upp med tv-spel, datorer och internet. Efter att ha hoppat av sina universitetsstudier för att satsa på sin hobby jobbade han i en korvkiosk för att försörja sig. Samtidigt som han spelade filmade han sig själv och sina, ofta högljudda, reaktioner. Det var ungefär nu som användandet av internet och sociala medier tog fart ordentligt och Felix lyckades hänga på den trenden. Snart hade han miljontals följare på sin kanal på Youtube och är idag en av världens största influencers. Allt började med en hobby.

PewDiePie at PAX 2015 crop

Jobba hemifrån

En stor fördel med att generera inkomst från din hobby är att du ofta kan jobba hemifrån. Då krävs ingen dyr lokal som slukar pengar under uppstartsfasen. För många faller det sig också naturligt att börja hemifrån när det är just ens hobby som man vill försöka tjäna pengar på. En annan fördel med att förvandla sin hobby till en affärsidé är att du redan känner till det mesta du behöver veta om det du brinner för. Du behöver inte ägna tid åt att lära dig hur vissa maskiner fungerar eller vilken symaskin du ska köpa in om du till exempel syr egna barnkläder eller gardiner som du vill försöka sälja.

Enklare än vad man tror

När man läser här ovan om profiler som Pewdiepie och Bill Gates är det lätt att tro att man måste vara oerhört speciell för att kunna driva igenom sin affärsidé. Så är inte fallet. Visst, har du som mål att driva ett globalt och världsberömt företag eller helt enkelt bli berömd för det du gör är kraven på din personlighet något högre. Annars finns många andra vägar att gå. Du kanske bara önskar att kunna sälja av lite av det hantverk du ändå producerar hemma på din fritid. Målet är kanske att kunna få in lite pengar till nytt material. I en så liten skala är det inte ens nödvändigt att starta upp en egen firma. Det kan dock vara bra med ett eget registrerat företag eftersom att det gör det enklare att kunna dra av kostnader som uppstår i verksamheten. För att kunna sälja sitt hantverk kan det vara värt att höra sig för med mindre butiker som säljer hantverk eller kanske starta upp en egen butik tillsammans med andra hantverkare. Det viktigaste är att du har ett intresse i det du gör och ett tydligt mål med vad du vill få ut av din verksamhet. Sen kommer det mesta att lösa sig efter hand.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se