Starta en fotostudio

Om du gillar fotografering kan en egen fotostudio vara det perfekta jobbet för dig. Det är ett fritt jobb där du får träffa mycket folk och vara kreativ, men det är också hård konkurrens och du måste vara strategisk och smart för att få kunderna att komma till just dig.

Affärsidé

Det är viktigt att din fotostudio har något unikt att erbjuda. Det kan vara att du specialiserar dig på bröllop, bebisar, eller något helt annat. Det kan vara bra att våga vara nischad, men samtidigt bör det finnas utrymme för att ta andra typer av uppdrag, speciellt i början när du kanske inte har så många kunder.

Färdigheter som krävs

Självklart måste du vara en bra fotograf och det kan vara fördelaktigt att gå på en fotoutbildning om du inte redan har en. Det finns också bra resurser och kurser online. Förutom att vara en fena på att ta bilder behöver du också lära dig hur du redigerar foton i Photoshop. Även här är det väldigt bra att gå en kurs, det finns många funktioner i programmet som du kanske aldrig lär dig annars.

photography 1850469 960 720

Detta behöver du

Det säger sig självt att du behöver en grym kamera, men det finns en hel del andra tillbehör som är bra att ha som blixtar, objektiv och annat fotorelaterat. Du måste också tänka på att ha bra belysning i din studio som till exempel LED-armaturer.

Marknadsföring

Berätta för alla dina vänner att du börjat jobba som fotograf och se även till att göra en del gratis eller billiga jobb för att utvidga din portfolio. Dessa bilder bör sedan även läggas upp på din hemsida. Ett Instagram-konto är också ett bra och kostnadseffektivt sätt att visa upp dina bilder på och du kan även använda dig av Pinterest och Facebook. Du kan läsa mer om hur du marknadsför dig på sociala medier här.

Sist men inte minst är det smart att stå på mässor som gäller det du nischat in dig på, till exempel bröllop. Där kan du personligen träffa potentiella kunder och mingla med annat yrkesfolk. Även om alla företag på en mässa erbjuder helt olika tjänster och produkter så är det bra att ha många kontakter och ibland kan man rekommendera varandra till sina kunder.

Så mycket tjänar du

Det är svårt att säga hur mycket du kommer att tjäna på din studio eftersom det beror helt på hur mycket jobb du får, var i landet du bor och hur duktig du är. Precis som med alla nystartade kreativa verksamheter så kan det vara ganska tufft i början, men ju duktigare du är, desto snabbare kommer folk att höra ryktet om dig.

När du sätter dina priser är det viktigt att du tar i beräkningen hur mycket du har investerat på din utrustning samt lägger på 25% moms, som gäller för fotografering. Du kan även välja om du ska ta betalt per foto eller per timme. Många uppskattar att få i princip alla bilder du tagit, men vissa fotografer vill hellre bara lämna ifrån sig bilder som de är 100% nöjda med.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se