5 sätt som coworking spaces underlättar för startups

Det finns få saker som kan skapa lika mycket huvudvärk för startups som jakten på kontor. Som tur är finns det idag flexibla och kostnadseffektiva kontorslösningar som lämpar sig utmärkt för mindre företag. Vi har därför bjudit in CONVENDUM, som i denna artikel kommer dela med sig av fem sätt som Coworking Spaces underlättar för startups.

Men först – vad är ett Coworking Space?

Coworking Spaces, eller kontorshotell som de också kan kallas, är en typ av kontorslösning som innebär att man delar lokaler med andra företag. Man har alltså möjlighet att hyra en eller flera kontorsplatser, antingen i ett öppet kontorslandskap eller också i ett eget kontorsrum.

Många av de aktörer som profilerar sig som ett Coworking Space erbjuder däremot någonting bortom de traditionella kontorshotellen. Exempelvis är det inte ovanligt att man satsar på att erbjuda aktivitetsbaserade öppna coworkingytor, lounger, konferenscenter, restauranger, caféer och gym, samtidigt som man tillhandahåller andra kringtjänster som Wi-Fi, IT-support, posthantering och städning.

5 fördelar med coworking spaces

Som tidigare nämnts finns det en mängd olika fördelar med Coworking Spaces, inte minst för nystartade företag. Nedan har vi samlat en handfull av dem:

De ligger oftast på attraktiva platser – I storstäder som Stockholm och Göteborg är citynära kontorslokaler de mest eftertraktade. Det är däremot också de lokaler som kostar allra mest, vilket medför att de flesta startups blir tvungna att söka kontor utanför stadskärnan. Så är däremot inte fallet med Coworking Spaces, vilka oftast finns placerade på attraktiva och citynära platser!

De gör att du kan fokusera på kärnverksamheten – Traditionella kontorslösningar tar oftast väldigt mycket tid och fokus från kärnverksamheten. Det är kopieringspapper som ska inhandlas, internetabonnemang som ska tecknas och städning som ska bokas. Genom att istället flytta till ett Coworking Space, i vilket alla dessa tjänster är inkluderade, har du möjlighet att lägga större fokus på det som är viktigt – kärnverksamheten.

De ger dig möjligheten att anpassa kontorsytan efter rådande förutsättningar – Något som är synonymt för de flesta startups, är att framtiden är oviss. Kanske blir man tvungen anställa två, tio eller femton nya medarbetare inom en snar framtid. I annat fall kan det vara så att man blir tvungen att skära ned på folk. Denna ovisshet skapar oftast stora problem eftersom traditionella kontorslösningar omfattas av långa hyreskontrakt...

En problematik som du slipper när du flyttar verksamheten till ett Coworking Space. Här gör nämligen flexibla hyresavtal att du kan utöka eller minska kontorsytan efter rådande förutsättningar.

De främjar branschöverskridande samverkan – Ytterligare en stor fördel med Coworking Spaces, är att de främjar samverkan och kunskapsutbyten mellan de olika företagen. Något som också kan resultera i nya affärsmöjligheter som annars aldrig skulle ha dykt upp.

De är väldigt konstandseffektiva – Genom att dela kontorslokaler med andra företag och även kunna anpassa kontorsytan efter rådande förutsättning, blir Coworking Spaces också väldigt kostnadseffektiva.

Avslutningsvis

Ifall du är på jakt efter en kostnadseffektiv och flexibel kontorslösning som ger dig möjligheten att fokusera på kärnverksamheten, kan Coworking Spaces vara helt rätt alternativ för dig!

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se