Så blir du en trader på nätet

Trading kan vara mycket lukrativt. För att bli en bra trader på nätet krävs dock en stor mängd tålamod och träning. Ungefär 95 procent av alla som provar på trading tjänar inte pengar i det långa loppet. De 5 procent som hittar rätt metod kan däremot få en så pass god avkastning på sitt kapital att något annat jobb till slut inte behövs.

Kort tidshorisont

Trading handlar om att göra kortsiktiga affärer. Det kan handla om någon minut, timmar, en dag eller ett par veckor. Sällan längre än så. Detta står i kontrast till investeringar vilka sker med en betydligt längre tidshorisont.

Det går att trada i det mesta. Aktier är populärt, liksom valutapar – till exempel USD/EUR eller SEK/USD. Råvaror är också vanligt förekommande bland traders. På senare tid har kryptovalutor blivit allt mer populärt. Varje tillgång har sina för- och nackdelar.

Många traders håller med om att det är viktigare att den tillgång man handlar i har stor omsättning och förutsägbarhet snarare än kraftiga prisstegringar. 

Kapital och risk

Innan du sätter igång och tradar på nätet behöver du förstås ett kapital. Ju större kapital desto mer kan du tjäna. Det behövs egentligen inte så mycket pengar för att komma igång. 10 000 kronor räcker gott och väl. Välj en plattform att handla på. Några populära val är IG, eToro och Avatrade.

Det är viktigt att tänka på risken från första början. En trader som förlorar sitt kapital är satt ur spel. Därför är det viktigare att försvara sitt kapital än att göra stora vinster. 

Läs på om riskhantering innan du börjar trada. I Trading skolan finns det många exempel på hur du kan tänkta. Bland de viktigaste råden är att använda stop loss, som är en slags automatisk säljfunktion om priset faller under en viss nivå. Dessutom får du lära dig att inte satsa alla pengar på en trade. Som en tumregel bör du inte satsa mer än 1 procent av ditt kapital på varje trade. 

Skaffa dig en strategi 

Nästa steg är att skaffa sig en strategi. Något av det värsta man kan göra i trading är att köpa och sälja på känsla. Läs på om olika tradingstrategier och prova dig fram tills du hittar en som du känner dig bekväm med.

Många traders använder sig av teknisk analys för att hitta bra köp- och säljlägen. Det innebär att man försöker hitta möjligheter i kursgrafen, möjligtvis i kombination med olika tekniska indikatorer. Olika tillgångars priser tenderar nämligen att röra sig enligt vissa mönster. Till exempel kan man studera hur priset rör sig i förhållande till medelvärden, stödlinjer och tidigare prisnivåer. För att komma igång kan du använda dig av webbtjänsten TradingView som också är gratis. 

 

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo