UF- och sommarföretag: fyra verksamhetsidéer

Alla ungdomar mellan 16-20 år som går på gymnasiet kan prova på att driva ett företag genom utbildningen Ung företagsamhet som pågår under ett läsår. Ett UF-företag drivs med stöd från rådgivare från näringslivet och rådgivare. Under läsåret startas, drivs och avvecklas UF-företaget som även kallas för ett övningsföretag.

Många kommuner ger även ungdomar mellan 15-20 år en möjlighet att driva ett företag under sommarlovet. Det kallas för sommarföretag och kommer med utbildning om företagande, entreprenörskap, stöd av handledare samt startkapital. Båda formerna av företagande för ungdomar ger fria händer när det kommer till utformandet av bolaget, vad det ska vara verksamt inom och hur affärerna ska skötas. Här kommer fyra företagsidéer som kan genomföras i ett UF- eller sommarföretag:

Hundrastning

Att erbjuda daglig rastning av hundar kan vara en lukrativ affärsidé som är enkel att utföra, men det gäller att man har en viss erfarenhet av hundar. Det är många som har hundar som behöver rastas under dagen och därför är det enkelt att hitta kunder, särskilt om man bor i en tätort. För den här idén kan det behövas en marknadsföringskampanj, en enklare hemsida, försäkringar och kanske en kortare hundkurs.

Skapa rabatthäften

Att skapa ett rabatthäfte som samlar erbjudanden från lokala butiker och andra företag innebär en del jobb, men det kan bli en lönsam affär. Rabatthäftet kan skickas ut en gång i veckan eller månaden och ni kan även publicera rabatter online. Ni frågar helt enkelt lokala företag om de vill vara med i rabatthäftet och de skickar sedan sina erbjudanden innan överenskommen deadline. Rabatterna sammanställs, läggs upp i önskat format och häftet kan sedan tryckas av er själva eller genom ett lokalt tryckeri. Ni får in pengar genom att företagen betalar en avgift för att få vara med i häftet eller genom att kunderna betalar för häftet.

Starta ett städföretag

Det är mycket enkelt att starta ett städföretag och det krävs inte särskilt mycket för att komma igång. Städutrustning, marknadsföring genom broschyrer eller annonser samt någon slags transportmetod är egentligen allt som krävs. Er handledare kan dessutom lära er hur ni gör rutavdrag å kundens vägnar, vilket är ett måste att kunna erbjuda om ett städföretag ska bli eftertraktat. Som ett städföretag kan ni erbjuda många olika tjänster, som till exempel grov- flytt- eller dödsbostädning. Det går även att städa regelbundet hos några återkommande klienter, varje dag, vecka eller månad.

Anordna ungdomsresor

Starta en resebyrå för ungdomar som fokuserar på resor inom Sverige eller grannländerna. Ni kan till exempel arrangera gemensamma bussresor fram och tillbaka till konserter, festivaler eller andra events. Det enda som krävs är att ni hyr in lämpligt transportmedel, betalar en chaufför, skaffar försäkring och säljer era resor till rätt kundgrupp. Övernattningar kan också ingå i resorna och ni kan såklart hålla er till olika teman om ni vill.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se