Så blev Tomas föreläsare inom arbetsglädje

Skulle du vilja bli professionell föreläsare? Stå på scen och inspirera andra att våga ta större steg i sina liv. Eller förenkla något som är komplicerat för de flesta, men som du har stenkoll på. Föreläsare är ett spännande yrke. Du träffar många människor. Och du är med och påverkar. Här är ett inlägg från Tomas Eriksson om hur han kom igång med att bli föreläsare. Mer om Tomas Eriksson som föreläsare här.

25-års-kris

Det finns lika många vägar till yrket föreläsare som det finns föreläsare. Så här såg vägen ut för Tomas Eriksson, föreläsaren i arbetsglädje:

Jag var ingenjören som började undervisa i teknik och insåg att jag tyckte det var tio gånger roligare att göra telekommunikation begriplig för andra än att själv bygga kretskort för ettor och nollor. Efter att ha varit lärare och utbildare på företaget Ericsson i många år ville jag plugga vidare. Men när den studieidén inte visade sig vara den dröm jag hoppats på körde jag själsligt i diket. Hamnade i en 25-årskris. En morgon var så mörkt inombords att jag gick in till min chef och la korten på bordet: Jag mår inte alls bra.

Att lita på och förstå sin inre kompass

Att inte behöva hålla upp fasaden längre, att inte låtsas vara okej var befriande. Jag fick hjälp och luft under vingarna och började undersöka vad jag egentligen ville. Jag provade två nya jobb. Men ingen av dessa svarade an på det som min inre kompass tycktes peka mot. Jag startade mitt eget företag och fortsatte att köra kurser i telekommunikation fast i nu egen regi. Min inre kompassnål fortsatte också att göra sig påmind och fick mig att gå en längre utbildning till organisationskonsult. Det är i slutet av den utbildningen som jag upptäcker att det är glädje som jag vill jobba med. Kompassnålen gör ett tydligt utslag. Det är ingen tvekan längre. Jag ska föreläsa om arbetsglädje. Mitt första föredrag om arbetsglädje gör jag för medlemmar i en fackförening i centrala Stockholm. Det var både läskigt och fantastiskt roligt. Idag 19 år sedan är det lika givande och utvecklande att föreläsa.

Tomas 4 tips för dig som funderar på att börja föreläsa professionellt

1. Ringa in din grej. Hitta ditt ämne. Som föreläsare blir du anlitad för att du är expert. Det kan handla om kunskap om något specifikt ämne eller en upplevd erfarenhet. Till exempel hur du lyckades få mobbarna på din skola att sluta mobba och bli kärleksfulla kompisar istället. Hitta svaret på frågan: Varför ska man anlita dig som föreläsare? Inom vilket ämne är du – eller vill du vara – experten? Vad vill du att också andra ska förstå? Ju mer du brinner för ditt ämne desto roligare blir ditt jobb som föreläsare. 

2. Skapa ditt första föredrag. Använd fakta, berättelser och liknelser. Gör det lätt och roligt för dina åhörare att lyssna och förstå dig. Gör ditt ämne intressant även för oss som hör talas om det för första gången. Hämta inspiration från nätet. Hur gör andra? På https://arbetsgladje.se/forelasare/ kan du läsa mer om varför de bästa föreläsarna är så bra.

3. Träna, träna, träna! Att föreläsa och nå fram med ditt budskap är ett hantverk. Ju mer du tränar, övar och testar desto bättre blir du. Att ta uppdrag gratis är ett bra sätt att få träning och erfarenhet i början. Fundera på vilka som skulle kunna vara intresserade av ditt ämne och kontakta dem och berätta att du gärna kommer och föreläser för dem.

4. Spela in dig själv på mobilen när du föreläser och titta på dig själv efteråt med snälla ögon. De flesta av oss är alldeles för självkritiska när vi ser oss själva på video. Gå därför in i rollen som din egen coach när du tittar på filmen och berätta för dig själv vad som var bra och vad skulle vilja ha mer av nästa gång? Ge dig själv en lagom förbättringsutmaning till nästa gång. Det ska vara kul att växa och utvecklas.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se