Begränsa barnens skärmtid med nya innovativa lösningar

Det går med stor säkerhet säga att många föräldrar vet hur det är. Barnen älskar att sitta vid skärmen, och det kan lätt hända att de fastnar framför datorn i flera timmar. Oftast blir det svårt att få bort de från skärmen, och att bara stänga av brukar göra mer skada än nytta. 

Vad som behövs är ett vettigt sätt att reglera sina barns skärmtid, men låta de vara med och bestämma, och göra det hela till en mer interaktiv upplevelse. Tänk att kunna göra skärmtiden till något roligt, snarare än något frustrerande. Det är nog en stor andel föräldrar som skulle vilja se det hända.

Skärmtid för barn nuförtiden fungerar ju lite som Spelpaus gör för vuxna, där de har möjlighet att stänga av sig från hasardspel på nätet bland annat. Även där finns det en del problem, och rum för bättre idéer.

Dagens lösningar

Idag finns det ju faktiskt ett system i Windows 10, till exempel, som har en del lösningar för detta. Dessa känns dock aningen underutvecklade i dagsläget. Hela initieringsprocessen är något seg, kan man tycka. Först skriver du in barnets email. Därefter skickas ett mejl till barnet, som då själv måste gå in och godkänna det och sedan logga in sig för att systemet ska användas. Systemet används endast under tiden de är inloggade på sitt konto.

Nya lösningar

Dagens lösningar är ju inte så kreativa och det kan vara svårt att komma överens med sitt barn om skärmtiden. Samtidigt är det nog många föräldrar som inte riktigt förstår vad deras ungar går igenom och hur datorn påverkar den. Just därför kan det vara bra att införa idéer och lösningar som fungerar med barnens tänkande. Här är några idéer som hade kunnat göra skärmtidsbegränsningar lite roligare för alla parter:

1. Poängsystem

På vardagar så får barnet en viss andel poäng per dag, som används under skärmtiden. Ett poäng skulle t.ex kunna vara värt 1 minuts datortid. Då kan man ge barnet t.ex 100 poäng per dag, så tickar poängen långsamt ned medan datorn används. Föräldern skulle även ha kontroll att närsomhelst pausa poängtickandet eller lägga till fler poäng via en mobilapp.

En annan idé är att barnet kan spara en liten andel poäng till nästa dag för att få några minuters extra skärmtid.

2. Inställning för varningar

Det bör finnas bra inställningar för att varna barnet när speltiden börjar ta slut. Detta bör göras minst en halvtimme innan för att påminna dem om att inte starta något de inte hinner avsluta. En timer skulle kunna dyka upp när det är 5-10 minuter kvar också. Den skulle alltså gå att förlänga genom att lägga på fler poäng. För att inte missbruka systemet skulle det kunna inkludera en “nackdel” där en del poäng dras av från nästa dag.

3. Statistik

Det kan vara kul att sätta sig ned med barnet och kolla statistik, ifall de har följt systemet väl. Det kan säkert gå att belöna på något sätt, om man så vill. Man skulle kunna se vilka program han eller hon föredrar att spendera sin tid i, och på så vis även lära sig mer om sitt barn.

Allt detta kan man alltså bygga in i ett lättanvänt mjukvaruprogram för datorn. Ett paket, ett pris, allt inkluderat. Inga krångliga inloggningar för barnet, allt skulle skötas av en vuxen och fungera sömlöst mellan telefon och dator.

Den här idén är ämnad för dig som redan bygger appar och program, och någon som vet hur det är att vara förälder idag. Hoppas att du blev åtminstone lite inspirerad till att fila på en ny applikation som kan hjälpa många där ute.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se