Starta eget företag och gör det lönsamt från början

Att starta sitt eget företag är enormt spännande! Det kanske är något som du gått och funderat på i åratal? Du har kommit fram till en jättebra idé och nu äntligen ska det bli verklighet! Du kommer att bli din egen chef, du får möjlighet att skapa och inreda ditt eget kontor precis som du vill ha det och du kan jobba när och där du själv vill. 

I den här artikeln tar jag upp själva övergången från din tidigare tillvaro till ditt nya liv som egen företagare. Du kanske kommer från studier, du kanske har varit tvingad att lämna en anställning, du kanske själv har valt att hoppa av en anställning eller du kanske är på väg att pensionera dig från ett jobb och vill ha något spännande att syssla med.

Det tar ofta ett bra tag innan ett nystartat företag ger några direkta inkomster för dig personligen. Låt oss, som exempel, säga att det tar ett halvår för ditt företag att ge ett sådant resultat så att du själv kan börja ta ut lön ur företaget. Under den tiden ska du med företagets pengar betala startkostnader plus att du som privatperson måste ha pengar till mat, bostad och alla övriga privata utgifter.

Testa din idé på deltid

Lämnar du en anställning för att starta eget företag så är min rekommendation, om du har möjlighet till det, att starta företaget på deltid samtidigt som du jobbar kvar hos din arbetsgivare av följande skäl:

 • Du kan testa din affärsidé utan att riskera för mycket. Fungerar inte idén så har du fortfarande ditt jobb att falla tillbaka på.
 • Du kommer säkert inte känna lika stor press att du till varje pris måste prestera ett resultat direkt från början.
 • Du behåller de förmåner som du har genom ditt företag, t.ex. försäkringar, pensionsavsättningar, umgänget och tankeutbytet med arbetskamraterna m.m.
 • Du har en stadig inkomst så att du kan betala dina räkningar samtidigt som du startar upp ditt nya företag.
 • Det är i allmänhet lättare att få lån i bank om du är anställd.

Om du väljer att på detta sätt starta upp ett företag samtidigt som du behåller en anställning är det viktigt

 • Att din nya verksamhet inte konkurrerar med det företag där du jobbar
 • Att du informerar din arbetsgivare om vad du håller på med. Din arbetsgivare kanske blir din första kund eller uppdragsgivare.
 • Att du diskuterar om det finns något problem med din lojalitet gentemot det företag där du är anställd. Kommer din nya verksamhet innebära ett så kraftigt engagemang så att du kommer ha svårt att utföra ditt ordinarie jobb på deltid? Kommer du resa mycket för att starta upp din nya verksamhet osv?

Observera att du under vissa omständigheter t.o.m. har lagstadgad rätt att ta ledighet för att starta egen näringsverksamhet. Reglerna för detta kan ändras så jag rekommenderar att du kollar med Skatteverket vilka villkor som gäller om detta är aktuellt för dig.

Spar pengar – starta hemifrån

Ett starkt vägande skäl för många att jobba hemifrån är kostnaderna. Om du jobbar ensam så är det naturligaste att du gör så mycket som möjligt hemma i början. Men även om du driver ett företag där ni är några stycken kan du utnyttja ett arbetsrum och något förråd för det material eller de produkter som du behöver. Du kanske även har ett matrum som är lämpligt för möten. Entréutrymmen och hygienutrymmen är desamma som du har privat, parkering är i allmänhet inget problem, du använder samma dator, skrivare, kopieringsapparat, kamera, telefon, mobiltelefon som du kanske har privat och du spar både tid och resekostnader. Du kan äta lunch och dricka kaffe hemma.

Att jobba hemifrån blir mer och mer populärt. Teknologins utveckling gör det lättare samtidigt som många strävar efter en väl avvägd balans i livet.

Teknologin

Det är mycket som gör att det blir mer praktiskt att jobba hemifrån än vad det varit tidigare. Mycket av det som en egenföretagare gör kan hanteras via datorn, IPad och IPhone. Genom sajter som handlar om ditt specialområde blir värdefull information, som du behöver, lätt tillgänglig. Du kan på ett enkelt sätt kontakta kunder, skriva offerter och utföra allt administrativt arbete hemifrån i din dator. Du kan till exempel utbilda dig i affärsmässighet och ekonomi på distans.

Balans i livet

Vid utförandet av uppdrag eller när du träffar kunder måste du naturligtvis vara på olika platser, ibland med mycket folk. Men i andra skeden i din företagsverksamhet är det viktigt att kunna koncentrera sig. Det gäller hantering av anbud, planering, organisation inköp av produkter etc. Alla behöver vi då och då lugn och ro mellan stressmomenten för att kunna fokusera på något viktigt.

Fler och fler talar om att skapa balans i livet. Många har tröttnat på att ha långa resvägar mellan hemmet och jobbet. Man vill undvika stressen som det kan innebära att åka buss, tåg eller tunnelbana. Man slipper många förseningar och man undviker att sitta i bilköer.

Man vill jobba, men samtidigt ha möjlighet att ta en kopp kaffe när man vill, ta en promenad, läsa tidningen eller en bok, äta lunch med en god vän, vara med på speciella tillfällen som t.ex. när barnen har en viktig sport eller annan fritidssysselsättning.

Lösningen blir för många att göra så mycket som möjligt hemma och åka iväg på uppdrag och kundmöten hemifrån.

Nackdelar med att jobba hemifrån

 • Det är inte bara fördelar med att jobba hemifrån. Om du funderar på och har möjlighet att välja mellan alternativen att jobba hemifrån eller gå till en extern lokal så kan det vara nyttigt att fundera på följande:
  Känn efter om du själv kommer att trivas med att vara hemma, kanske ensam en stor del av dagen. Kommer du att sakna det umgänge som finns på en normal arbetsplats? Hur stort är ditt behov av att ”bolla” tankar och idéer med andra vid de tillfällen då du behöver ny inspiration för att komma vidare? Jag har själv jobbat både ensam hemifrån och i grupper på externa kontor och denna faktor är viktig. Känn efter vad du kommer att trivas med.
 • Du kanske behöver vissa utrymmen för din verksamhet som i så fall tar bort utrymme från den övriga bostaden.
 • Ditt hem kommer delvis att fyllas av papper, telefonlappar, pärmar och produkter som har med jobbet att göra.
 • Ditt hem kan inte längre betraktas som privat till 100 %. Du ska kunna ta emot kunder och samarbetspartners och då gäller det att hemmet är välordnat och att övriga familjemedlemmar inte stör dina möten.

Fundera igenom för- och nackdelar innan du beslutar dig för hur du vill jobba. Lösningen blir för många att man sätter igång hemifrån för att hålla kostnaderna nere i början och på sikt, när företaget växer, skaffar man sig en extern lokal kanske ihop med andra företag som du kan samarbeta med.

Vill du få inspiration och en massa bra tips hur du kan starta ditt eget företag kan du ladda ner ljudboken ”Starta eget företag snabbt och lönsamt” här.

Gästskribent, Holger Wästlund

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se