Tjäna extra pengar som konsult

Om du jobbar med tjänster eller produkter kan en bra affärsidé vara att du även erbjuder dina expertråd som konsult. En författare kan ge råd till andra som funderar på att börja skriva. Har du startat eget inom en speciell bransch kan du ge konsultråd till andra som vill in i samma bransch. Är du skicklig på att presentera dina tjänster eller produkter kan du bli konsult i presentations- och säljteknik. Driver du en antikaffär kan du erbjuda att du, som konsult, värderar delar av ett bolag.

Nästan alla som har ett specialistkunnande har möjlighet att tjäna extra pengar som konsult. Det finns många som funderar på dessa möjligheter. Men hur ser konsultmarknaden ut?

Specialisering

Behovet av specialisering ökar inom så gott som alla branscher. Företagen måste uppfattas som experter inom sitt eget område och det leder till att de inte har samma kunskap och erfarenhet av förändringsarbete som en konsult kan bygga upp. Samtidigt blir det alltmer vanligt att anlita experthjälp på konsultbasis vid behov snarare än att anställa egna experter. Detta talar för att efterfrågan på konsulter kommer fortsätta att öka.

Utmaningarna ökar och förändras

Företag och organisationer måste i dag möta samhällets nya och växande krav inom flera områden. Ökade krav ställs på t.ex. på energibesparingar, miljö, långsiktig hållbar utveckling etc. Med ökade krav följer en ökad efterfrågan på råd och stöttning utifrån, bl.a. från konsulterna.

Genomförandet blir viktigare

Kraven på snabba resultat ökar. Uppdragsgivarna har inte tid eller råd att vänta för länge och med det följer att innehållet i konsulternas insatser ändras. Jag har, som konsult, gjort ett flertal utredningar om olika typer av förändringar. Många av dessa har resulterat i att uppdragsgivaren säger: ”Bra, vi tror på det förslag som du framför. Vi vill nu anlita dig för att du även ska ta hand om själva genomförandet av förändringen.”

Jobba hemifrån

Trenden går mot att fler och fler föredrar att jobba hemifrån. Som konsult går det i allmänhet alldeles utmärkt för de delar av jobbet som innebär att man gör research, läser in olika former av material, skriver rapporter etc. När du jobbar hemifrån slipper du slösa tid på att åka fram och tillbaka till jobbet. Du kan jobba i de fritidskläder som du trivs bäst i utan tanke på ”vad folk ska tycka”. Det är lätt och det går snabbt att ta en paus i arbetet, gå till ditt eget kök och koka en kopp kaffe. Du kan under vissa förutsättningar göra avdrag för kostnader för hemmakontoret i din deklaration och du slipper hyres- och driftskostnaderna för ett separat kontor.

Konsultens möten

En stor del av konsultens arbete går ut på att diskutera med olika parter och driva processer tillsammans med många berörda för att få till stånd en förändring. I dag ersätts många fysiska möten med virtuella möten och vi kommer att få se betydligt mer av

• Videokonferenser
• eLearning
• Webinars
• Onlineseminarier
• Gruppmöten på Skype
• etc.

Det här är en spännande utveckling där det gäller att hänga med!

Ljudboken ”Starta eget som konsult” handlar bl.a. om möjligheten för produktleverantörer att även sälja tjänster. I den ljudboken beskrivs steg för steg hur du startar eget som konsult – och blir framgångsrik. Ett axblock ur innehållet:

• Så skaffar du uppdragsgivare så fort som möjligt
• Så slipper du konkurrens och diskussioner om priser
• Så sköter du din marknadsföring utan att det kostar något
• Så gör du för att snabbt få din konsultverksamhet lönsam
• Så tar du rätt betalt
• Så utvecklar du det viktigaste för din konsultverksamhet – dig själv
• En komplett checklista för att starta ditt konsultföretag
Via denna länk kan läsa mer om denna ljudbok.

Holger Wästlund

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se