Starta ett platsoberoende företag

Tänk att kunna sköta om sitt företag var man än befinner sig i världen, oavsett om det är från en bungalow i Thailand eller ett slott i Skottland. Idag är det lättare än någonsin förr att starta ett företag som är platsoberoende. Här kommer några tips för dig som vill ta steget ut i världen med ett företag utan gränser. 

Det som är viktigast när du vill bli en platsoberoende företagare är att identifiera vad du kan erbjuda för tjänster. Du kanske är en duktig programmerare, en vass webbutvecklare, bäst på SEO eller en utmärkt skribent? Har du redan digitala kunskaper så är du på god väg, men även om du inte har det just nu är det inte någon fara på taket. Det finns många smidiga sätt att få digitala färdigheter på.

Ett tips är att kolla in Googles olika kurser som du kan hitta genom Google Digitalakademin. Identifiera en nisch där det finns en efterfrågan och som du är intresserad av, få rätt kunskaper och börja pitcha in dig till kunder. Det behöver inte vara krångligare än så.

Välj rätt företagsutrustning

Du måste ha en bra dator som tål att resas med, en bekväm keyboard och alla andra tekniska hjälpmedel som är specifika för ditt yrke. Dessutom måste du fundera på hur bra internetuppkopplingen är på de platser du vill jobba ifrån.

Ett tips är att koppla upp dig på mobilen och använda den som en hotspot. På så sätt kan du vara säker på att du alltid har en bra uppkoppling och inte strandar utan internet. Som tur är finns det mycket att välja mellan för dig som letar kontantkort med surf och du hittar snabbt det du letar efter genom att använda en jämförelsesida. Genom att använda ett kontantkort kan du sköta företaget var du än befinner dig i Europa, eftersom det aldrig tas ut några extra roamingavgifter i EU/EES-länder.

Om du vill resa till länder utanför EU är det bättre att du skaffar ett mobilabonnemang som tillåter utlandssurf, för kontantkort brukar bara fungera i Europa. Det finns många mobilabonnemang 2020 som låter dig surfa var du än befinner dig i världen.

Registrera företaget och förbered inför kommande år

Det är smidigare för dig om du låter företaget vara registrerat i Sverige och spenderar lite mindre än halva året på resor. Då skattar du precis som vanligt för ditt företag och får därför ta del av samma förmåner som svenska skattebetalare; sjukpenning, pension och sjukvård. Det mesta kan skötas digitalt idag och därför är det lätt att ta med dig företaget ut i världen. Om du behöver ta emot någon post kan du hyra en postbox med en svensk adress.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se