Skaffa dig passiva intäkter – så kan du tjäna pengar när du sover

I dag har det blivit populärt att skaffa sig passiva intäkter. Och det kan du göra utan att du behöver investera pengar utan snarare egen tid, energi och fantasi. Det går ut på att under en koncentrerad tid skapa en produkt som sedan säljs gång på gång och därmed ger en löpande passiv inkomst. 

På det sättet kan du gå från att sälja din tid där du får betalt antingen per timme eller med en månadslön och gå mot att skapa passiva intäkter genom att du först skapar en produkt som därefter säljs gång på gång under lång tid framåt.

Vilka är fördelarna med att ha passiva intäkter?

En fördel är tryggheten. Om du är anställd eller säljer dina timmar på uppdrag, timme för timme, så kan din situation bli allvarlig om du blir uppsagd eller inte längre får in några uppdrag. Om du istället har flera inkomstströmmar som löper samtidigt så kan du leva på en inkomstström om en annan inte längre fungerar. Du har en form av kunskapstrygghet i stället för anställningstrygghet.

En annan fördel handlar om möjligheterna att bli riktigt framgångsrik. Om du säljer din tid timme för timme så kan du bara höja dina intäkter genom att du jobbar flera timmar eller höjer ditt timarvode. Det finns ett begränsat antal timmar som du kan jobba och det finns alltid ett tak för hur mycket du kan debitera per timme.

Har du flera passiva intäkter kan du öka dina intäkter genom att skapa flera säljbara produkter, i princip hur många som helst. Dessutom kanske du tycker som jag att ett liv med många intäkter från olika källor som löper samtidigt blir mer varierande och innehållsrikt. Det ger fler chanser att träffa intressanta människor och bygga upp ett givande nätverk.

Det finns många myter om passiva intäkter. På nätet kan du hitta erbjudanden om att tjäna pengar snabbt utan någon insats alls. Antingen är det en överoptimistisk marknadsföring eller handlar det om rent bedrägeri. Det finns tyvärr oseriösa personer som drar nytta av att intresset för passiva intäkter ökar.

Alla passiva intäkter medför någon typ av arbete

Att skapa passiva inkomster utan att göra någonting är naturligtvis orealistiskt. Jag ser ofta kommentarer och diskussioner om detta på sociala medier. Många känner sig lurade när de märker att denna typ av verksamhet visst kräver arbete och att det inte var någon som talade om det från början.

Alla former av passiva intäkter fordrar att man skapar en produkt på rätt sätt från början och att produkten därefter underhålls och successivt utvecklas. Om du skriver en e-bok eller skapar en webbkurs så fordrar en sådan i allmänhet ett löpande underhåll och då och då en uppdatering.

Nästa vanliga missuppfattning handlar om antalet passiva intäkter. Det finns de som tror att det räcker med enbart en intäktsström. Det är en vansklig väg att gå eftersom din passiva inkomst kan få ett abrupt slut om regler och lagar plötsligt ändras. Du kan t. ex. ha en försäljning via din hemsida som rankas högt av Google vilket gör att du får många besökare. Plötsligt kan Google ändra sina algoritmer och då försvinner dina besökare och därmed din passiva intäkt.

Jag rekommendationer att du skaffar dig flera inkomstströmmar och att du bygger upp dem successivt. Starta med en passiv intäkt. Jobba igenom den seriöst och när den fungerar har du intäkter från den som gör att du kan bygga upp nästa.

Det finns många sätt att tjäna pengar när du sover

• Du kan tillåta annonsering på din webbplats
• Ge ut egna e-böcker
• Skapa egna ljudböcker
• Starta en egen podcast där du tillåter reklam
• Skapa och sälj egna webbkurser
• Starta en nischad e-handel i liten skala
• Starta en dropshippingverksamhet
• Bli franchisegivare
• Skapa appar

Det var bara några exempel.
I boken ”25 sätt att tjäna pengar när du sover – så skaffar du dig passiva inkomster” hittar du massor av möjligheter. Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus men allra billigast direkt från förlaget som du hittar genom att klicka här.

Gästskribent, Holger Wästlund

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image