Att välja affärsidé

För att du ska kunna välja rätt bland affärsidéerna krävs det att du tänker efter vilka förutsättningar och möjligheter du har.

Din närmiljö

Bor du i en större stad eller på en mindre ort? Att sälja blommor på gatan eller att vara levande staty är typiska storstadstips, medan att sälja trädgårdstjänster och dekorera brevlådor passar bättre för dig som bor i ett villaområde. Vilka bor i området? Barnfamiljer eller äldre? Yrkesarbetande eller studerande? Hur ser behoven ut i just din omgivning? Vilka speciella möjligheter finns i ditt närområde eller din stad?

Dina kontakter

Har du vänner som är intresserade av det du gör? Testa din idé på människor som du litar på. Hör efter om de är beredda att betala för dina produkter eller tjänster. Om de är det, är det dags att leta efter intresserade kunder och leta upp lämpliga försäljningsställen.

Din disponibla tid

Välj den ambitionsnivå som passar dina förutsättningar. Du kan arbeta några timmar varje helg eller varje dag, men sätt tydliga gränser mellan skola och jobb. Även om du brinner för ditt arbete och älskar det du gör så är det viktigt att prioritera läxor när tiden inte räcker till.

Din ekonomi

I denna bok kommer du huvudsakligen att läsa om projekt som bara kräver ett blygsamt kapital eller inget alls. Några av dem kräver dock större resurser. Du bör välja en aktivitet som passar dina ekonomiska förutsättningar.

Att varje månad lägga undan lite pengar och spara sig till ett startkapital, är det bästa sättet att komma över de saker som du behöver för att dra i gång verksamheten. Om du trots

allt ändå måste låna pengar från föräldrar eller någon annan för att komma igång, kom ihåg att lägga in en återbetalningsplan i budgeten – och se till att betala tillbaka pengarna!

Din utrustning

Har du tillgång till en dator, en skrivare eller kanske någon tillverkningsmaskin? Även din mobiltelefon, lite hobbyutrustning eller din cykel kanske kan komma till användning.

Fundera över vad din familj eller dina vänner har för utrustning som du kan låna till en början.

 

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo