
Att driva din affärsidé lite längre - del 2/3
Lär dig tänka business!
Vad ska du satsa på? Att göra snygga smycken på fritiden och bära dem själv eller ge bort till nära vänner är en idé. Att designa och tillverka egna unika smycken och sälja dem till andra är en affärsidé.
Affärsidéer finns överallt. Det gäller att hitta och förverkliga dem – innan någon annan hinner före.
Tänk först på vad du vill göra
Skulle du vilja starta ett fritidsföretag för att känna lite extra pengar medan du jobbar eller pluggar? Då kanske du kan bedriva det som hobbyverksamhet, vilket innebär att du inte behöver starta företag. Men vill du satsa på något större som en restaurang eller en ny butik krävs både mer tid, mera pengar och bättre planering.
Din personlighet
Tycker du om att arbeta med människor eller med produkter? Föredrar du att sälja eller att skapa, eller något helt annat? Slutför du ett uppdrag även om det är svårt eller obehagligt? Kan du fatta egna beslut?
Tänk på dina egna möjligheter och egenskaper. Ingen vet bättre än du själv vad du klarar av. Ta fram ett papper och beskriv dina viktigaste färdigheter och förmågor på ena sidan och dina svaga sidor på den andra. Men begränsas inte av resultatet. Viljan att lyckas motiverar till att bli bättre och modigare, samt väcker lust att lära dig nya saker om det behövs.
Kan du tjäna på dina hobbyer?
Tänk att få göra det du tycker är roligt – och tjäna pengar på det! Spelar du i ett band? Är du löjligt bra på att laga muffins och pannkakor? Tycker du om att knåpa, pyssla och snickra? Har du idéer kring saker du själv kan tillverka hemma?
Fundera över vad du är bäst på. Har du någon speciell inriktning från skolan eller ditt yrke kan du börja där. Bild, musik och drama kan med lite fantasi och arbete förvandlas till lönsamma vernissager, konserter och teaterföreställningar. Är du datakunnig kan du lära pensionärer att surfa på internet. Restaurangklasser kan sälja serveringshjälp. Ekonomielever kan hjälpa stressade småföretagare med administration och så vidare.
Möjligheterna finns inom dig. Det är dina kunskaper, din omgivning, dina kontakter och din talang som sätter gränserna.