Att driva din affärsidé lite längre - del 3/3

Vill du starta eget?

Att starta och driva företag och att göra affärer är en livsstil. Konkurrensen är hård i de flesta branscher. Det finns risk för att du förlorar dina surt sparade slantar om du startar ett företag. Och förutom det direkta arbetet med marknadsföring eller tillverkning tillkommer all administration: skatter, bokföring, momsredovisning m.m. Har du kunskap om detta?

Starta eget när du …

… är säker på att du har tillräckliga kunskaper.

… vet att du har tid att driva företaget.

… har testat din produkt och vet att den går att sälja.

… vet vilka krav som ställs på dig som företagare.

Tänk på kostnaderna

Vad du än startar, försök hålla nere utgifterna i början. Behöver du utrustning, kolla först om du kan låna från grannar eller vänner, alternativt hyra eller köpa begagnat i stället för att köpa nytt. Du måste först testa hur mycket kunderna är villiga att betala för dina produkter och/eller tjänster. Ta fram en begränsad mängd av det du erbjuder och undvik dyra investeringar innan du får respons från kunderna.

Du behöver testpersoner som kan ge dig feedback och värdefulla råd före ”storsatsningen”. Ibland kan man testa sin produkt genom att börja sälja på tillfälliga marknader och evenemang under en helg eller försöka få tag i enklare uppdrag från företag och myndigheter på orten.

Många av världens mest framgångsrika företagare har startat sin verksamhet hemifrån med investeringar på några få hundralappar – och byggt mångmiljonföretag. Du kan också göra det!

Kompanjon? Partnerskap?

Två orkar mer än en. Det kan vara både lättare och roligare. Men var försiktig när du väljer partner. Det bör vara någon som är lika ansvarsfull och engagerad som du. Någon som du lätt kommer överens med. Någon som kompletterar din kompetens och kan det du inte kan eller klarar av själv.

Alltså, det gäller att känna varandra väl och helt lita på varandra. Du och din kompanjon ska vara eniga om företagets affärsidé, inriktning och mål och vem som ska göra vad i företaget. Det ni kommer överens om, skriver ni ner i ett kompanjonavtal.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo