Så bygger du ditt nätverk

Att ha ett personligt nätverk som kan användas för att stämma av idéer, få positiv och negativ kritik samt ta del av andras kunskaper är av stor betydelse. Ju fler och ju bättre kontakter du har, desto lättare och bättre kan det gå för dig.

Vilka personer har du i ditt nätverk? Det är både lättare och roligare att förverkliga sina idéer i samspel med andra människor. Som man brukar säga: ingen är bra på allt men alla är bra på något.

Diskutera din idé med så många som möjligt. Prata med duktiga och kunniga människor du möter, byt telefonnummer och skapa nätverk. Det är många som kan hjälpa dig att testa idén och ytterligare bedöma dina möjligheter att genomföra den på den tänkbara marknaden. Du kan få hjälp med nästan allt, att identifiera målgrupper och kunder, att räkna och planera, att skaffa din första samarbetspartner och kanske hitta en lokal.

Skaffa dig en mentor eller en rådgivare som tror på dig och din idé. Ta väl hand om alla dina kontakter. Du vet aldrig när du kan behöva dem.

Arbeta utanför kontoret

Det är bra att komma bort från din vanliga arbetsyta då och då. Att arbeta i olika miljöer kan sätta gnista på din kreativitet och bryta upp det typiska vardagliga mönstret.

Gå med i en co-arbetsutrymme. Alla är där för att arbeta - men det finns gott om möjligheter att skapa småprat och presentera dig, samt lära sig om de andra medlemmarna där.

Var aktiv på sociala medier

Att marknadsföra sitt företag på sociala medier är varken dyrt eller krångligt. Det finns flera sociala nätverk som kan användas för att framgångsrikt nätverka och få kontakt med entreprenörer - bland annat Linkedin, Twitter, Youtube – och så självklart Facebook. Sociala medier underlättar kontakten med redan etablerade nätverk, men gynnar även skapandet av nya - ibland lite mer oväntade kontakter. Aktuella händelser och branschnyheter diskuteras, kommenteras, beröms eller kritiseras.

Gå med i en entreprenöriell organisation

De flesta företag får sina bästa affärer genom personliga rekommendationer. Det är det mest tids- och kostnadseffektiva sättet att få nya kunder. Att gå med i en entreprenöriell organisation är ett bra sätt att träffa och nätverka med andra likasinnade. Det finns flera organisationer, nätverk och företagsföreningar med både etablerade och blivande företagare.

En viktig del av medlemsnyttan för olika nätverksmedlemmar är olika aktiviteter som anordnas, t.ex. frukostseminarium, utbildningsdagar, företagsträffar, olika projekt. Målsättningen är att medlemmarna ska få ännu större möjligheter att nätverka och mingla.

Det är också väldigt viktigt att öka synlighet med bl.a. bra och innehållsrik information på hemsidan, deltagande på diverse olika mässor och arrangemang både lokalt och utanför.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo