Lär dig av Warren Buffett

Warren Buffett är av många ansedd som den bästa investeraren någonsin. Karriären spänner över nästan åtta decennier, och det är systematiskt arbete som gjort honom rik.

"Någon sitter i skuggan idag för att någon planterade ett träd för länge sen", är ett citat som fångar hans filosofi.

Buffett tror att entreprenörskap vid en tidig ålder förstärker vanor som kommer att föda långsiktig framgång. De första affärsidéerna fick han redan som tonåring.

Det hela började vid 6 års ålder.

Hans första ”affärsidé” han hade att tjäna några cent, var att köpa förpackningar av tuggummi i affären hos hans farfar, och sedan sålde dem från dörr till dörr till alla sina grannar. Även om han inte skulle bli rik vid den åldern, åtminstone förstod han att en del av hemligheten med affärsmodellen att köpa grossist och sälja till detaljhandel med högre vinstmarginal.

Begagnade golfbollar

Han tjänade pengar genom att sälja begagnade golfbollar. Om man var en golfälskare 1940 och ville få golfbollar, Warren Buffett sålde ett dussin för 6 dollar. Inledningsvis var han, tillsammans med en vän, engagerad i att hitta förlorade bollar på golfbanor, men senare, eftersom det fortsatte att växa, började Buffett arbeta med en leverantör från Chicago.

Flipperspel

Denna affärsidé var en av dem som gav lätta pengar. Han köpte ett gammalt flipperspel för 25 dollar, och övertygade en frisör för att installera det i sin salong. På så sätt kunde kunderna spela i väntan på sin tur. Vinster som den första maskinen gav honom gjorde lättare att investera i en andra maskin, och så vidare. Verksamheten var mycket lönsam, och snart fanns det ett flipperspel i många frisersalonger.

Hästlopp

Buffet var intresserad av hästarna. Snart använde Buffet sin talang i matematik och statistik för att samla information om de vinnande hästarna, och började göra sina egna häst rekommendationer, duktig att försöka lista ut i förväg vem som vinner. Om man var nybörjare så fick man hjälp av programmet där hästarna chansvärderats av Buffet under varje lopp. Tipsen såldes för 0,25 dollar.

Bilpolering

I detta skede hade Buffet redan startat sitt första företag tillsammans med en vän, och grundat Showroom Shine Buffett, en företagsbil polering. Ett företag där paret upptäckte att det krävs en hel del manuellt arbete för att tjäna pengar. Buffett lärde en läxa: "Om du ska tjäna pengar i ditt företag, måste du arbeta med intensitet, det är inte företag som tjänar pengar – det är du som gör jobbet".

Investeringar i aktier

Som 16-åring hade han samlat ihop motsvarande drygt 50 000 dollar på aktier och olika entreprenöriella projekt. På den vägen har det fortsatt.

Buffetts egen investeringsstil har blivit en förebild för många tack vare sin framgång. Stilen kännetecknas av värdeinvesteringar: aktier och bolag köps i första hand för sitt kassaflöde och inte för att säljas med snabb vinst vid en kursuppgång i aktien; stilen är på många sätt motsatsen till daytrading. Många av hans företagsaktier behålls i decennier om de alls säljs. All utdelning och vinst som uppstår i bolaget återinvesteras i bolagets verksamhet och inga utdelningar sker.

Investeringar görs i första hand i stabila verksamheter där ledningen och företaget visat sig kapabla till långsiktig och uthållig vinst och bra utdelningar till ägarna.

"Pengarna är överallt"

"Bara du måste lära sig att se det och hitta sätt att göra dem dina", brukade Buffett säga. Förmodligen en del av hans affärsidéer är inte tillämpliga idag, även om företagsprincipen inte har förändrats; det är att använda din förmåga att sälja något till någon som behöver det du säljer.

Vi lever idag i en teknisk ålder, men det bör inte hindra processen. Tvärtom, i dag du kan tjäna pengar på nätet på ett mycket enklare sätt, det är lättare än någonsin att nå fler människor, och inte bara potentiella kunder i din ort.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo