8 Globala trender - grund till framtida affärsmöjligheter – del 2

Vi fortsätter att analysera de trenderna som börjar växa fram i den moderna världen. Nya yrken och affärskoncept krävs i förändringens tid. Dessutom utvecklas det hela tiden ny teknik.

Oavsett om du är en entreprenör eller en investerare, skulle de 8 affärstrender förmodligen vara intressanta att studera i jakten på den framtida affärsmöjligheten.

1. Solenergi

Solenergi vinner i längden och börjar bli ett självklart val inom en rad olika användningsområden. Ännu har man inte upptäckt den perfekta energikällan, men solenergi är en bra bit på vägen. Solen är en gratis energikälla, i form av naturligt ljus och värme, som dessutom finns i överflöd.

Solstrålningen kan användas för att generera både värme och elektricitet. Solpanelerna kan till och med producera elektricitet under molniga dagar, på grund utav det är inget behov av direkt solljus.

Med ökande miljöproblem och stigande energipriser blir solenergi allt viktigare för såväl småhusägare som för kommunala och privata fastighetsförvaltare och energibolag.

Solenergi som en ekologiskt och kommersiellt hållbar energikälla kommer skapa möjligheter för entreprenörer som vill göra tekniken tillgänglig för hela samhället. Inklusive innovativa produkter och lösningar designade utifrån kunders behov.

2. Handel och förmodligen personliga drones

Trots den kontrovers som har föranlett användningen av drönare det förväntas att så småningom lagen tillåter dessa drönare fylla himlen. I princip de investeringar som företagen gör för att utveckla dessa "flygande robotar" ökar förväntningar att denna nya form av leverans kan ändra metoden för transport av produkter som vi känner dem idag.

Nu finns nätbutiker som säljer drönare för personligt bruk och kostar från 90 till 1500 euro.

3. Robotar

Samma Bill Gates förutspådde att den nya maskinen kopplat till högteknologi kommer äventyra miljontals jobb i framtiden som inte längre kommer att behövas.

Framtidens shopping kommer att exempelvis vara på två sätt:

1. Att köpa via internet och skicka oss beställning via en drönare.

2. Gå till en stormarknad där vi kör självbetjäning och inte behöver en levande expedit.

På ett eller annat sätt, kommer beroende av vissa arbeten minska drastiskt. Som vi sa, kommer föreningen av robotik, automation och teknik vara mycket lönsam för företag och investerare i den här branschen, men det kommer att orsaka massiva förluster av arbetstillfällen.

4. Mobila applikationer

Marknaden för mobila applikationer kommer att bli enorm om vi fortsätter att flytta fram våra mobila surfvanor. Samhället blir mer och mer mobilt. Allt ska kunna göras på gående fot, och man ska vara tillgänglig hela tiden.

Nästan alla butiker och webbplatser i nätverket kommer att behöva anpassas till mobila applikationer och det blir även i fortsättningen en mycket lönsam marknad för IT och webb entreprenörer.

5. Intelligenta kläder

Drones och robotar...men futuristiska kläder? Det är inte bara mobiler, klockor och tv-apparater som är smarta. Nästa stora grej är att även våra kläder ska få inbyggda tekniska funktioner och sensorer. Många designers och entreprenörer arbetar på alla typer av kläder, från behåar till smarta kläder som mäter din storlek och justerar klädesplagg just exakt enligt dina önskemål och förutsättningar.

Japanerna uppfann klädluftkonditionering, och du har också kläder som laddar mobila enheter. Du kommer se mer inom klädbranschen i framtiden.

6. Ekologisk mat både i fysiska butiker och online

Den alarmerande ökningen av sjukdomar som diabetes och cancer, kommer att leda oundvikligen förr eller senare att människor ökar konsumtion av ekologiska livsmedel. Ekologiska trädgårdar och ekologiska butiker ser fram emot en aldrig tidigare skådad högkonjunktur. I takt med att befolkningen får kännedom om det verkliga problemet bakom ökningen av sjukdomar - förädlade livsmedel och kemikalier som används inom livsmedelsindustrin.

Hittills har skapandet av nya företag med inriktning på ekologisk mat och ekologiska butiker på nätet varit mycket lönsamma i fall som har lyckats att framgångsrikt fokusera marknadsföringsstrategi.

7. Smarta städer

I större huvudstäder runt om i världen finns redan idag projekt för att ge intelligens till städerna, med sensorer av olika slag s.k. "smart city" konceptet.

Till exempel, gatlyktor som lyser bara när någon promenerar på gatan eller mätare som varnar oss om föroreningsnivån i staden. Tack vare tekniken, deponier får meddelande om egna sopor när den är full, intelligenta elnät jämnar ut och minskar energiförbrukningen, kollektivtrafiklinjer ruttoptimeras med hjälp av stora mängder trafikdata. Likaså kan det handla om en automatiserad och resursmedveten avfallshantering, eller en energisnål belysning som slår av när alla lämnar kontoret.

I framtiden kommer människor att koncentrera sig i storstäderna. Transport och verktyg som stödjer konceptet smarta städer och medborgare själva kommer att gynnas.

8. Skräddarsydd medicin

Skräddarsydd medicin är på väg att revolutionera sjukvården. Men med hjälp av avancerad diagnostik kan man få ner kostnaderna. Det blir billigare och enklare att behandla tidigare och välja rätt behandling till rätt patient. Behandlingseffekten blir bättre, biverkningarna färre och kostnadseffektiviteten ökar på sikt.

Att gå från blockbusters till individanpassad läkemedelsbehandling gör det inte möjligt bara för nya yrkeskategorier. Investeringar kommer ökar avsevärt och det öppnar dörren till nya affärsidéer.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo