Frilansare del 1- Trender

Du behöver en ny talang, men inte har resurser eller önskan att anställa? Att anlita en frilansare är svaret. Och med frilansbranschen på uppgång, kommer många nya företag hoppa på frilansvagnen. Kontraktsjobben är framtiden!

"Frilansrevolutionen"

Under de senaste åren har frilans höjts i popularitet som ett arbetsalternativ. Talangfulla proffs kan arbeta från var som helst i världen med en Internetanslutning, ta upp projekt för en mängd olika kunder och företag. Dagens ”hyr in” trend har kommit för att stanna. I framtiden kommer ökad konkurrens och snabb anpassningsförmåga leda ännu fler företag att investera i frilansare.

Studie efter studier har visat att entreprenörsanda är levande och väl bland frilansare, och många fler lämnar i allt högre takt heltidsjobb för att anta utmaningen. Forskning har också visat att idag en tredjedel av amerikanerna - ungefär 42 miljoner - är frilansare, men experter gör prognos för 50 procent av heltidsarbetskraften år 2020.

Fördelar med att hyra en frilansare

De främsta fördelarna med att hyra en frilansare är flexibiliteten och pengarna. Frilansare kan inte bara arbeta efter behov, utan även företag kan välja utförare med specifika färdigheter, så att utbildning inte kommer att krävas. Dessutom, med löneavgifter som en stor del av fasta kostnader för företag, kan uthyrning av frilansare låta företag konvertera dem till rörliga kostnader.

Företagets personalkrav plötsligt kan minska eller öka, ofta beroende på externa faktorer som man inte alltid kan påverka, till exempel konjunkturen eller nya konkurrenter/kunder.

Det innebär att frilansarbetare kan hjälpa företag att snabbt anpassa sig till nuvarande arbetsstyrka och affärsbehov, i motsats till att de aldrig har tillräckligt med eller har för många anställda ombord vid oupphörliga tider. Dessutom, eftersom frilansare driver ett företag själva, delar de vanligtvis samma värden som företagsägare.

Frilansarbete är inte bara engångsarbete

Traditionellt anlitar nystartare och mindre företag frilansare för kortsiktiga och intensiva projekt som ägarna och deras personal inte har tid att göra själva. Denna trend har börjat förändras nyligen, eftersom företag integrerar frilansare i sin kärnverksamhetsstrategi. Moderna företag väljer att springa på ett mycket lutande sätt. Ibland finns det småföretag som bygger allt de behöver med hjälp av frilansare och de driver själva verksamheten. Det är en kostnadseffektiv modell.

Även stora företag använder frilansare som en del av sitt grupparbete där vissa frilanspositioner är för projekt som sträcker sig så länge som sex månader. Det här är en viktig trend för frilansare att vara uppmärksam på om de letar efter ett stabilt, långsiktigt arbete.

Bortom den lokala marknaden

För bara tio år sedan kunde arbetsgivare inte ha lurat på tanken på att anställa någon som de aldrig träffat personligen för att slutföra och lämna viktiga uppgifter via Internet. Men i dagens värld av snabbväxande teknik, vänder sig företag i alla storlekar och branscher i allt högre grad till frilans- och kontraktsarbetare som ett överkomligt sätt att driva verksamheten - utan att någonsin träffa dessa partner ansikte mot ansikte.

Eftersom det mesta frilansarbetet kan ske på distans, behöver man inte hålla fast vid jobb som ligger i närheten. Utifrån en affärssynpunkt kan företag som anställer frilansare få bättre talang genom att släppa lokalekonomin. Det hjälper också frilansare i områden där det inte finns mycket lokalt arbete. Även om tanken att man konkurrerar med en nationell pool av sökande kan vara skrämmande, kan den som söker frilansuppdrag vara mer kvalificerad till ett jobb än någon som är geografiskt närmare företaget. Frilans säkerställer att man inte kommer att förlora ett jobb på grund av sin plats.

Den online arbetsmiljön förändras dramatiskt, eftersom den blir mer vanligt. Det spelar heller ingen roll var man sitter, utan man kan lika gärna jobba med hemmet som bas eller sommarstugan. Företag runt om i världen - oavsett om det är en restaurang i Mexiko, ett multinationellt företag i Berlin, eller en uppstart i Stockholm - erkänner att när fler människor har tillgång till bredband, kan de ansluta, samarbeta och få arbete gjort online som aldrig tidigare.

En nyckelfaktor som skapar denna förändring är tillströmningen av skickliga, tillgängliga arbetstagare som kan ansluta sig till globala kunder och slutföra nästan alla jobb på distans. Med ungefär två tredjedelar av världens befolkning som kommer finnas online, fortsätter vi att se en tillströmning av dedikerade, begåvade och ivrige arbetstagare som går med i online revolutionen för det närmaste årtiondet, åtminstone."

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo