Semester för småföretagare – är det möjligt?

Hur du går bort från ditt lilla företag och får en lugn avslappnande semester? De flesta småföretagare behöver avkoppling - men de i allmänhet är ökända för att inte ta semester alls. Faktum är att enligt en enkätundersökning tar nästan 50% av småföretagare bara stora helgdagar eller ingenting alls. Och en annan undersökning fann att även stora helgdagar faller ibland vid vägen.

Även de som får ledig tid, tycker att det är mycket svårt att koppla av medan de är på semester. Två av tre företagare bekymrar sig om vad som händer i fall att anställda avbryter eller blir sjuka. Lägg till oro över ekonomin och ständigt stigande konkurrens, och det är inte konstigt att så många småföretagare är ovilliga att ta uppehåll.

Men som en känd entreprenör och småföretagare säger, "För oss alla och speciellt entreprenörer är en semester, även om nerskalad, en nödvändighet inte en lyx, särskilt när tiderna är stressiga." Så vad kan du göra som en liten företagare för att få den oro-fria semestertiden du behöver för att hålla dig själv i form och ditt småföretag fräscht? Det finns tre alternativ.

Stäng butiken

Ett populärt alternativ är att stänga ditt företag under semester. Till exempel har ett lokalt bageri en historia att vara stängd för januari månad medan äkta och hustruägare tar en semester i varmare klimat. Att stänga ner ett serviceföretag under en kort tid är också möjligt med viss förskottsplanering. Det är i grunden en fråga om att inte planera möten/åtaganden under en viss tid och låta kunderna veta att du kommer att vara borta i förväg.

Att stänga företag tillfälligt för att ta en ledighet eliminerar så många saker småföretagare inte kan sluta oroa sig för när de är borta. Men, att stänga sitt företag under en viss tid innebär också risker. Stängda företag tar inte in pengar och dina kunder som inte kan vänta kan försöka hitta det de behöver på annat håll. Om du stänger ditt företag för att ta lite ledig tid vill du vara säker på att du gör det under din lågsäsong och se till att informera dina kunder och partners i så god tid som möjligt.

Ta ditt företag med dig

Många småföretagare kan dra nytta av nuvarande teknik och tar sina småföretag med sig när de reser. Så länge du kan arbeta på distans och är på semester på platser med tillräckliga tekniska resurser (tillförlitlig el och trådlösa baser) kan du använda din smarta telefon/laptop/surfplatta för att hålla din verksamhet aktiv.

Dina chanser till en oro-fri semester förbättras mycket eftersom du fortfarande kan hålla kol på saker och ta itu med problem när de uppstår. Självklart är det dock att ta din verksamhet med dig när du reser, inte fungerar för vissa företag som kräver ansikts-mot-ansikte interaktioner och/eller händer på produktionen.

Och det kan också vara ett dåligt val när det gäller företagspersonalens hälsa. Att göra vad den ska göra, föryngra och fräscha upp dig, en semester ska vara en tidsperiod du upplever något annorlunda, gör inte mer av samma sak.

Men det kan fortfarande vara den bästa lösningen för typ-A-typer som inte kan stå för att bli avskurna från sin verksamhet för hela dagarna. För att göra det till en faktisk semester, var noga med att begränsa din arbetstid. Försök att använda en tid och lägga åt sidan en viss tid för att arbeta varje dag under en begränsad tid. När tiden går, är du klar - och förhoppningsvis redo för en avslappning.

Hitta ersättning

För de flesta småföretag är det sista alternativet det bästa. Verksamheten fortsätter att fungera och ta in pengar och ur personlig synvinkel får du det du behöver mest - en riktig paus. Det finns två saker du måste göra om du ska ha någon annan att ta hand om ditt företag medan du är borta: välja rätt person för att hantera ditt lilla företag medan du är på semester och träna dem för att göra det i god tid.

Välj rätt person- Om du har anställda, välj den mest skickliga och pålitliga personen och ge hen din andra kommando. Du borde göra detta även om du inte planerar en semester för du aldrig vet när du inte kan arbeta i ditt företag av någon anledning.

Om du inte har några anställda, är en idealisk lösning att byta "semestertid" med en annan affärsperson i samma eller liknande område. Till exempel kan en finansiell rådgivare täcka en annan finansiell rådgivares verksamhet i en vecka eller två i utbyte mot att hennes företag har tittat när hon går på semester. Du kanske också frågar en pensionär som vill fylla i eller en av ledamöterna i din rådgivande styrelse.

Träna dem för att hantera ditt lilla företag- Gör en lista över viktiga rutiner och information. Vad behöver din ersättare veta för att hålla din verksamhet aktiv när du är borta? Bestäm vad en nödsituation är. Under vilka omständigheter vill du att din ersättare ska kontakta dig när du är på semester? Om en viss kund ringer? Bara om det finns brand eller jordbävning? Var tydlig om dina förväntningar.

Möt den person som ska driva din verksamhet medan du är borta, dela informationen och se vad andra ska göra för ersättaren. Ordna några provkörningar. Ta en test mini-semester eller låtsas som du är borta och gör något annat, till exempel att gå och vandra/fiska.

Att låta någon annan ta kontroll över saker i korta perioder, även om det bara är en dag, ger dig både chansen att se hur saker och ting fungerar och utarbeta detaljerna i din "borta" plan - och ge dig personligen en chans att slappna av och inte tänka på arbete under din ledighet.

Att driva ett företag medan du är på semester kräver planering och lite arbete på förhand från din sida, men det är det bästa sättet att få en oro fri-semester när du faktiskt tar en. Och när din semesterplan är på plats och du har någon beredd att hjälpa dig, kommer det att bli mycket lättare att ta en semester i framtiden.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo