Från idé till verklighet – Svenska start-ups som sätter ribban för att göra det möjligt

Sverige har under det senaste decenniet varit ett av världens ledande länder inom egen företagsamhet och Stockholm är nummer två efter Silicon Valley när det kommer till nummer av så kallade ”enhörningar” per capita. Enhörningar är startups som är värderade till över en miljard dollar, något som tidigare ansågs vara var lika sällsynt som en enhörning.

Sverige har hittills haft fem stycken enhörningar:

Spotify, som är ett av världens mest kända musiktjänst och som lanserade 2008 och fortsätter att växa i användare år efter år

Klarna, tjänsten som tillåter smidigare och säkrare onlinebetalningar. Startades i 2005.

Skype, programmet som gjorde det möjligt för personer att kommunicera via videosamtal och telefon över nätet. Företaget grundades 2003.

King, ett spelföretag som startades i 2003 och som senare gjorde succé med appspelet Candy Crush

Mojan, antagligen mer känt för sitt spel Minecraft. Startade i 2009.

Dessa företag eller s.k. enhörningar är antagligen det som kan anses vara toppen av framgång, men också en framgång som bara händer några få företag. Men utöver dessa så har Sverige en hel del andra startups och entreprenörer att erbjuda och 2018 var ännu ett år fyllt av startups som fick idér och projekt att bli verklighet.

Baffin Bay Networks är ett utav de företag som blev listat som ett utav de mest intressanta startupsen i 2018. Detta startup erbjuder en tjänst utav system som med hjälp av AI (Artificial Intelligence) har utvecklat säkerhetstjänster på internet. Tjänsten går ut på att lyckas styra attacker som skapas via överbelastning, mot företags hemsidor, genom att styra denna trafik till ett annat nätverk. Företaget fick i 2018 uppbackning av Wallenbergfärens riskkapitalbolag som heter EQT Ventures.

Ett annat topplistat och svenskt företag är Hedvig, som har lyckats digitalisera den uråldriga försäkringsbranschen, som tidigare inte har haft framgång inom den digitala världen. Tjänsten hjälper till att automatisera försäkringsvillkor och där användare kan rapportera sina skador i en app som sedan förser användaren med direkt utbetalade pengar.

Ett annat företag som på sistone har lyckats slå stort i Sverige såsom internationellt är Lottoland, som är ett av få av seriösa online lotterihemsidorna som nyligen fick svensk spellicens. Lottoland är alltså helt legitimt och har även en hel del andra spellicenser runtom i världen, som t.ex Australien och Storbritannien. Företagets affärsidé och utbetalning av vinster garanteras genom att företaget själva betalar ut dessa via kontrakt med försäkringsbolag. Detta gör det unikt för Lottoland att kunna betala ut vinster från sin egen ficka och garanterar därför alltid utbetald vinst. Den strikta spellicensen i Sverige baseras på Lottoland förmåga att betala sina kunder snabbt och säkert, samt att parallellt kunna förbli transparenta med finansiella redogörelser.

Detectify grundades i 2013 av Rickard Carlsson och hjälper företag att skydda sina hemsidor på ett innovativt sätt. Tack vare den automatiserade plattformen som Detectify har skapat, har företaget samlat kunskap från ett community av ca 120 topprankade ”vänliga” hackare. Detectify är även partner med Amazon Web Services och har på sistone fått finansiellt stöd av New York-baserade riskkaptialfirman ’Insight Venture Partners’ för att kunna expandera till USA.

Sverige fortsätter bara att växa i nummer av startups och varje år omskrivs nya, spännande svenskägda företag. Tack vare den svenska välfärden gör detta antagligen det tryggare för människor att vilja satsa på sina egna idéer och det faktum att vi hela tiden utmanas att tänka fritt och innovativt inom skoltiden hjälper säkert till en hel del. Förhoppningsvis är detta bara början på svensk egen företagsamhet, och att i framtiden kommer Sverige vara ledande inom allt vad startups innebär.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se