Appen – den obegränsade affärsidén

Det startade för en del år sedan. I början var det mest en rolig grej, men snabbt kom app-industrin igång på riktigt och växte så det knakade. Idag finns en app för allt, vare sig du vill mäta ditt hjärtslag eller ändra belysningen i badrummet till ett knallgult sken. Med denna evolution öppnar det även dörren till folk som har idéer men inte vet hur de ska utveckla dem, vilket leder till en värld där ingenting tycks vara omöjligt. Det finns trots det vissa förbehåll – alla appar är inte bra, och mycket krävs för att en app ska lyckas.

Hur bygger man en app?

Om du funderar på att skapa en app, bör du ställa dig själv dessa frågor: vad är det jag vill att min app ska göra? Vilket problem vill jag lösa? Den kanske viktigaste punkten om man vill skapa en app är att man antingen har goda programmeringskunskaper, eller anlitar någon som har. Har man lite erfarenhet kan man hitta en del information genom Google och YouTube, men vill man bygga något speciellt som har bra användarkänsla är det bäst att anlita en professionell.

Vad gör en app framgångsrik?

Det finns hundratusentals appar där ute – och man kan med säkerhet säga att de flesta inte är suveräna. Så vad gör en app riktigt bra? För det första gäller det ha en riktigt genomtänkt och originell idé. Men i de flesta fall är det bara första steget. En lyckad app måste vara användarvänlig och enkel att använda, speciellt när det rör sig om så kallade nytto-appar. Den ska underlätta för användaren på alla sätt och vis – om den inte har något egentligt syfte eller behov kommer den snart hamna i glömska.

 Finja Scheele artikel bild 2

Möjligheterna är oändliga i appens värld. Källa: Pixabay

Hur når man ut till kunder?

Det finns en hel del marknadsföringsknep som appar använder sig av, med allt från mailutskick till online-annonser. Men vissa företag med stora kundbaser erbjuder samarbeten med app-utvecklare för att fixa marknadsföringen åt dem. Ett sådant företag är Betfair. Trading- och automatiserade betting-appar fungerar som tilläggstjänster när man spelar allt från sport till roulette, som man bygger i samarbete. Det funkar så att spelarna är inloggade på hemsidan men använder apparna som hjälpverktyg för att exempelvis satsa. Detta knep gynnar både företagen och kunden.

Apparna som drar in mest pengar

Om man vill bli miljonär som app-utvecklare får man nog jobba riktigt hårt. De som tjänar mest på sina appar är nämligen storföretag, som är kända hushållsnamn världen över. Netflix är högst upp med sju miljarder kronor, medan appar som Tinder och YouTube återfinns lite längre ner med intäkter på 4,1 respektive 2,2 miljarder kronor. Halva listan är kinesiska företag, vilket bevisar hur stor industrin är i den delen av världen.

Appar kommer fortsätta att växa i samma takt och gränsen på vad som kommer vara möjligt kommer tänjas fortare än vad många tror. Har man en bra idé och goda förutsättningar för att skapa något ligger hela världen framför en.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se